Daglig rykker Ambulansetjenesten Oslo/Akershus ut minst tre ganger for å hjelpe sprøytebrukere som har fått overdose. Men antallet utrykninger var langt høyere før, forteller skiftleder Tom Vinjord til Dagsavisen.
- Fra juni 2004 har vi hatt en markant nedgang i utrykninger. Etter aksjonen startet spredte utrykningene seg over hele sentrum. Nå er det kommet en oppblomstring av overdoser på hospits og hjemme hos folk, men det er likevel færre overdoser enn før, sier Vinjord.
- Vi hadde noen titalls flere utrykninger i 2004, men det skyldtes en helt ekstrem mai-måned med rent stoff og unormalt mange overdoser. Hvis vi ser bort fra alle de ekstra utrykningene i mai hadde vi nok en nedgang på 200 utrykninger totalt, forteller skiftleder i Ambulansetjenesten, Trond Boje Hansen.
I 2004 døde 83 mennesker av overdose i Oslo, mot 53 i 2003. Antallet overdoser generelt var imidlertid på vei ned høsten 2004, ifølge Ambulansetjenesten. Totalt rykket ambulansene ut på 1.130 overdoser i fjor.
Flere kritiske røster hevdet at oppsplittingen av Plata-miljøet ville gjøre det vanskeligere å oppdage overdoser, og at flere ville risikere livet i portrom og bakgårder. Den gode overvåkingen av Plata forhindret nemlig mange overdosedødsfall ved at folk ble oppdaget og fikk hjelp i tide.
Nå er det imidlertid klart at folk tok større sjanser da de ruset seg på Plata enn de gjør i dag.
- Plata var et håpløst syn og forholdene var uverdige. Misbrukerne visste at hvis de satte en overdose, ville de bli oppdaget og reddet av oss. Nå er de blitt mer forsiktige med rusinga, forteller Hansen i Ambulansetjenesten.
Han har inntrykk av at mange av misbrukerne har fått bedre boforhold og bedre livskvalitet etter Plata-aksjonen, og at det også har spilt inn på nedgangen i overdoser.
Du kan lese en reportasje om dette i Dagsavisen.
Du kan lese øvrige kommentarer til fjorårets overdosestatistikk hos FMR.