-  Vi har problemer med ungdom helt ned i 13-årsalderen som drikker altfor mye. I høst måtte en elev kjøres til sykehus for pumping midt i skoletiden, sier politioverbetjent Dag Halgard ved forebyggende avdeling på Majorstuen politistasjon til Aftenposten. Han forteller at politiet stadig må rykke ut for å rydde opp i fester som er kommet ut av kontroll.

- Det synes å være et spesielt problem for vestkantungdommen at det drikkes for mye.

Derimot virker narkotikaproblemene å være noe mindre enn ellers. Avstanden mellom stort alkoholmisbruk og kriminalitet er svært kort. Ungdom som drikker så mye, roter seg uhyggelig fort bort i kriminalitet. I tillegg har vi problemer med tilreisende ungdom fra andre bydeler som kommer for å lage kvalm, sier Halgard.

Akeravnene, som er en spesialavdeling av natteravnene og som patruljerer skibakkene i området, merker også problemet med fyll og bråk blant ungdommene i bydelen når de ute på nattestid.

- De kritiske dagene her er helgene. Da er det viktig at vi er til stede, både i Korketrekkeren og i området forøvrig. Jeg tror det er med på å dempe blant annet voldsepisoder, sier Elisabeth Nyquist, også hun "akeravn".

Akeravnene mener foreldrene har et stort ansvar for å hindre fyll og bråk blant ungdom.

- Foreldrene må være til stede, de kan ikke reise bort og la en 15-16-åring være hjemme alene. Foreldrene må ta større ansvar for sine barn, sier Nyquist.

- Problemet i dag er at kommunikasjonen blant unge går så raskt via tekstmeldinger. Før man får snudd seg er det 50-100 ungdommer på festen. Og da mister man raskt kontrollen, mener kollega Richard Klem.

Både rektor  Sven Erik Neumayer og foreldrene ved Midtstuen skole ser at situasjonen er meget alvorlig. Før jul etablerte de en egen rusgruppe, som springer ut fra foreldrenes arbeidsutvalg (FAU). Senest sist uke tok rusgruppen initiativ til ekstraordinære årsmøter med foreldrene til elever i 9. klasse, der problemet med fyll er verst. Rusgruppens leder, Morten Tveten, har allerede vært i kontakt med flere av elevene.

- Enkelte vi har snakket med vil at foreldrene skal sette klarere grenser hjemme, sier Tveten. Han understreker at foreldrene til syvende og sist må rydde opp.

- Foreldrene har ansvaret, ikke skolen eller politiet, sier Tveten. Rektor Sven Erik Neumayer er enig, men vil likevel gjøre alt som står i hans makt for å hjelpe.

- Jeg forstår ikke at foreldre tillater barn å ha alene-hjemme-fester. Ryktene om slike fester går som ild i tørt gress, sier han.

- Våre barn sliter med to forbannelser - mobiltelefonen og T-banen, sier han. Neumayer mener at mobiltelefonene brukes for å gi beskjeder til andre ungdommer om fester og bråk, og at T-banen frakter dem raskt frem.

Du kan lese tre reportasjer om disse forholdene i Aftenposten her, her og her.