Det heter i Dagsavisen: "Mens fjoråret ga grunn til optimisme fordi antallet overdosedødsfall sank kraftig, gir årets tre første måneder grunn til ny bekymring. 19 mennesker har så langt i år dødd i hovedstaden etter en overdose narkotika. I fjor døde ti mennesker i samme periode på grunn av det samme."

Meldingen er egnet til å skape et helt feilaktig inntrykk. Dersom tendensen fra de tre første månedene i år holder seg, vil den samlede overdosedødeligheten i Oslo bli enda lavere enn i fjor, hvor samlet antall dødsfall i Oslo endte på 79. Man tar ikke i betraktning at de første månedene av fjoråret var sterkt preget av lite heroin, på grunn av krigen i Afghanistan, mens forsyningssituasjonen nå har stabilisert seg. Overdosedødeligheten i Oslo de tre første måneder i år er således de nest laveste siden de månedlige målingene begynte, og i mars måned i år døde det 3 mennesker på grunn av overdose, det laveste antallet i noen mars måned siden målingene startet. I 1998 døde det 38 mennesker de tre første månedene, i år 2000 hele 41 mennesker, og så sent som i 2001 døde 33 mennesker av overdoser de tre første månedene.

- 19 overdosedødsfall i år er selvsagt 19 for mange, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås til FMRs Presseservice, - men mitt inntrykk er at Oslo definitivt er på vei nedover i forhold til overdosedødelighet. Fjorårstallene på landsbasis viste at dette også synes å være tilfelle for resten av landet, hvor nedgangen var 40 prosent på ett år. Dette samsvarer i såfall godt med internasjonale erfaringer, som nettopp viser at etter en heroinepidemi, med økende overdosedødelighet får man en utflatning og senere nedgang i slik dødelighet, slik man nå tydeligvis også ser i Oslo. Den forbigående svikten i herointilgjengelighet første halvår i fjor gjorde imidlertid at fjorårsnedgangen ble sterkere enn vi ellers kunne ha ventet, sier Reinås.
- En ytterligere nedgang i ovedosedødeligheten nå kan sannynligvis best fremmes ved å stoppe nyrekruttering via åpne narkoscener som Plata, og samtidig gjøre økte anstrengelser for å få til en verdig bosettingspolitikk, hvor oppfølging er et viktig stikkord.