Undersøkelsene viser at  alkoholforbruket blant ungdom var stabilt med omkring 3 liter rein alkohol fram til slutten av 1990-tallet, men har så økt til omkring 5 liter i de seinere år. "Rusbrusen" som ble introdusert i dagligvarehandelen i 2003, utgjør nå sammen med alkoholholdig cider, omtrent 20 prosent av de unges alkoholforbruk. Videre utgjør "rusbrus"/alkoholholdig cider en relativt større andel av alkoholforbruket blant jenter enn det vi finner blant gutter, ved at det i 2005 sto for henholdsvis 25 og 14 prosent på landsbasis. 

 

Andelen som oppga at de hadde brukt cannabis noen gang, økte fra første halvdel av 1990-tallet fram til årtusenskiftet, da henholdsvis 17-19 prosent på landsbasis og 27-28 prosent i Oslo oppga at de noen gang hadde brukt cannabis. Deretter kan det spores en viss nedgang. I 2005 var det 15 prosent i aldersgruppa 15-20 år i landet som helhet som rapporterte at de hadde brukt cannabis noen gang. Den tilsvarende andelen i Oslo var 21 prosent. I 2005-undersøkelsen rapporterte 7 prosent på landsbasis og 11 prosent i Oslo at de hadde brukt cannabis i løpet av de siste seks måneder. 

 

Noen avisoppslag har hevdet at hasjbruken skulle være tredboblet i løpet av en 10-årsperiode. Det er lite som tyder på det i ungdomsundersøkelsene til SIRUS, og også i de tilsvarende undersøkelsene som blir gjort i hele befolkningen. Du kan lese en artikkel om "Norske hasjvaner" hos Rus og avhengighet.