- Jeg vil at vinflaskene skal merkes på samme måte som røyken, sier Ann-Mari Brubakk, professor i barnesykdommer og barnelege ved St. Olavs Hospital til Adresseavisen.


- I USA står budskapet «Ikke drikk under svangerskapet» på alle vinflaskene. Ingen vet hvor den nedre grensen for skaderisiko går. Ett glass vin kan være nok, sier Brubakk. I går ble den nasjonale fagkonferansen «Belastninger og beskyttelse» om rus og graviditet avsluttet i Trondheim, og Brubakk var en av flere foredragsholdere.

Alkohol er veldig farlig, og suverent det mest giftige stoffet for et foster. Det har innvirkning på alle stadier i hjernens utvikling, helt fra starten på nervesystemets utvikling, sier Brubakk. Hun har lenge kjempet for at gravide ikke skal smake en dråpe alkohol, men budskapet kan lett bli avfeid som skremselspropaganda.

- Hvert eneste år fødes mellom 30 og 40 barn med alkoholskader på St. Olavs Hospital, sier Brubakk.

- Det er en voldsom motstand, og jeg tror det skyldes at nesten alle har drukket mens de var gravide. Folk får skyldfølelse og ønsker at det ikke skal være sant. Jeg synes det er helt utrolig at leger kan si at et glass vin er OK. Vi sier jo ikke det om piller eller andre stoffer, sier Brubakk.

Du kan lese Adresseavisens reportasje fra dette seminaret her.

Du kan lese mer om kvinner og alkohol hos FMR her.