1980
Sommerleir ble også i 1980 holdt på Kirkevik på Nesodden.
31. januar var det konfrontasjonsmøte i Studentersamfunnet i Oslo mellom Forbundet Mot Rusgift og Folkeaksjonen for pilsen. Det var ca. 70 møtedeltakere tilstede. Bakgrunnen var at et statssekretærutvalg hadde lagt fram forslag om en reduksjon i alkoholinnholdet i pils med en prosent og forbud mot sterkøl.
Påskekurs ble også dette året arrangert på Sjoa leirskole i Gudbrandsdalen, med 32 deltakere. Temaer var bl.a. narkotikaspørsmål, "avhold/måtehold og kulturarbeid." Det ble også arrangert dansekurs, med gammeldans, sangleker, rock og disco. Skiturer og frilufsliv ble det rikelige muligheter til.
Våren 1980 var det mange debatter om hasj rundt omkring i landet. En av pådriverne var daværende redaktør i Gateavisa, Syphilia Morgenstierne, som reiste rundt og holdt innledninger i studentersamfunnene. Men hun avslo å stille opp på et konfrontasjonsmøte som Studentavholdslaget i Oslo inviterte til. Men vil ikke Muhammed komme til berget, så får berget komme til Muhammed.
Slik tenkte FMR da det ble annonsert stort møte i Studentersamfunnet i Trondheim en lørdag i slutten av februar. Vi sakser fra referatet i Kamp og Kunnskap nr. 2-1980:
"Ca. 500 forventningsfulle studenter hadde innfunnet seg for å høre på debatten om fri hasj mellom Syphilia Morgenstierne fra "Gateavisa", Leif Frantzen fra ett av de svenske Hasselakollektiva, Olav Brødreskift, tidlgere stoffbruker, og inspektør Garberg ved Trondheimspolitiet. Syphilia seiler inn inngangen et kvarter før det begynner, elegant kledd, og rynker på nesa da hun ser folk fra FMR og Studentavholdslaget i Trondheim som står og deler ut løpesedler mot hasj til alle som kommer inn. Med et overrbærende smil trekker hun på skuldrene og forsvinner inn i salen, der hun plasserer seg på første benk. Raskt, før møtet begynner, gjør hun innkjøp av ei flaske rødvin, det er jo forbudt å røyke hasj der så. Noen av hennes meningsfeller faller likevel for fristelsen til å røyke hasj under møtet. Noen av dem blir oppdaga, igjenkjent, og ble seinere utvist fra Studentersamfunnet for livstid. Innledningene mot hasj er stort sett tynne. "Lett match", tenker Morgenstierne. Hun bestiger så sjøl talerstolen som en dronning, skuer ut over forsamlinga, og opplater så sin munn for 20 minutter med lettvintheter, inkonsekvenser og billige poenger. Noen av dem: Om hasj er farlig er et filo-sofisk spørsmål. Det er like sant at hasjbruk fører til harde stoffer som at alle som drikker alkohol har drukket morsmelk. Våre dagers hvite niggere er de som røyker hasj. Hun uttrykte seg altså på vegne av de undertrykte. At hun sjøl er en av de personene her i landet som har stått mest i rampelyset, tenkte hun visst ikke på. Narkotikadebatten her i landet styres av helsedirektoratet og Forbundet Mot Rusgift, hevdet hun. Sistnevnte organisasjon var for øvrig en angiverorganisasjon, ifølge henne. Hun la alt sitt hat i stemmen da hun sa det. Dessverre var det folk i salen som spurte Morgenstierne hvor hun hadde det fra at FMR var en angiverorganisasjon. Det viste seg at det kunne hun ikke svare på. Det kom mange gode innlegg fra salen, både fra folk som sjøl hadde negative erfaringer med hasj, folk fra FMR, folk som jobba i helse- og sosialsektoren i byen og andre fornuftige folk. Etter hvert var det helt klart at salen var helt mot det synet som Syphilia og hennes drabanter hevda, og de ble allerede tidlig i debatten desperate.
Etter møtet og de nærmeste dagene var det voldsom debatt i Trondheimsavisene om hasj. "
På bakgrunn av møtet i studentersamfunnet og den enorme interessen det var for hasj-spørsmålet i Trondheim i etterkant, vedtok Trondheim FMR, i samarbeid med riksinstruktøren å invitere andre organisasjoner i Trondheim til et rådslagsnings-møte. Her kom det, i tillegg til en rekke organisasjoner, også folk fra Studentavholdslaget i Trondheim, som en stund hadde levd en mer eller mindre organisasjonsløs tilværelse, men som nå søkte samkvem med FMR igjen. Det var på dette møtet enighet om å invitere hele organisasjons-Trondheim til en felles aksjon mot hasj og andre narkotika. Startskuddet skulle gå den 9. april. I den forbindelse ble riksinstruktør, Knut T. Reinås intervjuet i NRK-Sør-Trøndelagssendinga og i Adresseavisen, mens forbundsleder Inger Christensen ble intervjuet i Ungdommens radioavis.
Som et uttrykk for anerkjennelse ble FMR invitert til å delta på Landsforeningen Mot Fritidsklubbers landsmøte for å diskutere narkotikaspørsmål. Resultatet var at flere av delegatene ville dra hjem og opprette Mot Rusgift-grupper i fritidsklubbene.
FMR ble også invitert til å lede et kurs om rusgifter på 4-Hs landsleir i Alta.
Det blir også referert større anerkjennelse fra myndighetene. Bl.a. hadde organisasjonen fått 20 000 kroner fra Sentralrådet for narkotikaproblemer til to brosjyrer, og Norsk Kulturråd ga 3000 kroner i produkssjonsstøtte til Mot Rusgift.
I Kamp og Kunnskap nr. 3-1980 meldes det at Studentavholdslaget i Trondheim, som fant å måtte gå ut av forbundet etter landsmøtet to år tidligere, og som deretter hadde stått tilsluttet Rusgiftpolitisk forum, nå hadde vurdert situasjonen i FMR og sin egen situasjon slik at de ville være best tjent med å gå inn igjen. Redaksjonen benyttet anledningen til å ønske SA-Trondheim velkommen i forbundet. Lagsleder for SA-Trondheim var nå Astrid Landsverk.
FMR trådte også igjen inn som medlem av Avholdsfolkets Landsnemnd, etter å ha trukket seg ut to år tidligere, på grunn av uenighet om kontingentordningen, og FMRs på det tidspunktet meget anstrengte økonomi.
Sommerleir ble arrangert på Kirkevik på Nesodden 3.-10. august. Det var 35 voksne deltakere og 5 barn. Temaer var avhold/måtehold, narkotikapolitikk og øl-politikk.
Lørdagen var avsatt til en 2 timers aksjon i Oslo, og mange deltakere fikk for første gang stifte bekjentskap med den akti-visttradisjon som FMR hadde stått for siden først på 70-tallet.
Det ble spredd mange løpesedler og solgt 88 Mot Rusgift. Det rapporteres FMR-aktivitet i Tønsberg, og i Asker og Bærum.
Det var FMR-aktivitet under Kalvøya-festivalen og Hortens-festivalen. I den forbindelse gikk Asker & Bærum FMR ut og anbefalte Bærum kommune å stille krav for utleie av Kalvøya til festivalformål at det ble stilt betingelser fra kommunens side om en tilfredsstillende innsats mot narkotikatrafikken på festivalen. Også Horten Musikkforum ble utfordret på samme måte. Begge utspillene fikk behørig spalteplass i henholdsvis Asker & Bærum budstikke og "Gjengangeren" i Horten.
31. oktober - 2. november arrangerte FMR nordiske studie-dager på Solbakken Folkehøgskole, Skarnes, med 50 deltakere fra Norge og Sverige. Temaene som ble tatt opp var "Hasselapedagogikken og lovverket" og "Hvordan løse løsgjengerproblemet i de store byene?" Innledere var bl.a. Inger Sitre fra Justisdepartementet, Terje Galtung fra Oslo barne- vernskontor og Sigurd Birkelund fra Trygderetten.
1981
FMRs landsmøte ble arrangert på Emma Hjorts hjem i Sandvika 31. januar - 1. februar. Ved valgene ble Inger Christensen gjenvalgt som forbundsleder, og fikk med seg i styret: Solveig Wilhelmsen, Ingebjørg Riise, Knut T. Reinås og Geir Aune, med Tor Olav Nygjelten og Mari Christensen som varamedlemmer. Kampen mot legalisering av hasj ble satt opp som dette årets hovedoppgave for FMR.
Også dette året ble det arrangert påskekurs på Sjoa i Gudbrandsdalen. Ifølge Kamp og Kunnskap var det en strålende suksess. Det var 19 deltakere.
Også sommerleir ble arrangert, denne gang på Agderstrand utenfor Kristiansand med 27 deltakere, deriblant 4 gjester fra RFHL. Spørsmålet om hasj var viktig, og svenske Jonas Hartelius fra Carnegieinstitutet foreleste. Folkeaksjonen Mot Hasj ble presentert, og den tradisjonelle gjennomgangen av avhold/måteholdsdiskusjonen ble gjennomført. Ellers ble mye tid brukt på organisatoriske spørsmål. Lørdagen var avsatt til aksjoner i Kristiansand og Mandal, og det ble utdelt ca. 2500 løpesedler.
Mot Rusgift nr. 28/29 var et dobbeltnummer om hasj. Etterspørselen etter dette nummeret var enorm, og det måtte trykkes tre opplag. Totalt ble det solgt ca. 7500 eks. av dette nummeret.
Forbundet Mot Rusgifts forbundsstyre var sterkt engasjert i forberedelsene til etableringen av Folkeaksjonen Mot Hasj (FMH), og Knut T. Reinås var FMRs representant i FMHs første styre, som forberedte FMHs første ordinære landsmøte. Fra starten hadde FMH oppslutning fra 22 ulike organisasjoner med til sammen ca. en halv million medlemmer. FMRs representant i FMHs første ordinære styre var Tor Olav Nygjelten.
Nordiske Studiedager ble dette året arrangert av Förbundet Mot Droger i Gøteborg, med 15 deltakere, hvorav 2 fra Norge.
Høsten 1981 ble Mari Christensen ansatt som riksinstruktør. Det var så som så med penger til reiseutgifter, så mye virksomhet ble gjennomført i Oslo-området. Bl.a. Prosjekt-81, hvor mye innsats ble gjort i Haugerud-Lindeberg-omådet i Oslo, pluss Hovseter. Men det ble også møter med Trondheim FMR og helgekurs i Rindal.