Det er derimot funnet heroin som allerede ved innførselen til landet er oppblandet med et Rohypnol-liknende stoff. Det har tidligere vært kjent at kombinasjonen heroin/Rohypnol var ekstra sterkt overdoseframkallende. Dersom en slik ferdig blanding av heroin og dette stoffet (Alprazolam) er blitt utbredt i bruk, kan dette forklare at en del erfarne brukere også har gått på overdoser.
Som om ikke det er nok, er også utbredelsen av Rohypnol kraftig på vei oppover. De siste månedene er beslagene av Rohypnol mer enn tredoblet, ifølge Dagens Medisin. I og med den utbredte vanen å blande Rohypnol og heroin i injeksjonene, vil en økt tilgang på Rohypnol i seg selv kunne forklare en del av økningen i overdosedødsfall.
En fjerde mulighet eller delforklaring kan være at svært store mengder heroin nå kommer inn i markedet som følge av rivalisering om hegemoniet mellom flere som kjemper om dominans, og som dumper priser og øker tilgjengelighet. De 61 kiloene som nylig ble beslaglagt i forbindelse med Stavanger-ranet kan være en indikasjon på at tildels betydelige tilførsler er kommet eller er på vei.(Se f.eks. her). En svært sterk økning i opiumsproduksjonen i Afghanistan (se f.eks. her ), men også i andre sentralasiatiske land, kan gjøre dette sannsynlig. Dersom dette er tilfellet, fører dette til prisfall, salg av og inntak av større brukerdoser, flere injeksjoner pr. dag og færre dager i måneden uten heroin.
At heroin i Norge inntas i sprøyter, den mest risikable måten i forhold til overdosedødsfall, gjør det derfor sannsynlig at alle disse faktorene får innpass. Renere heroin, ferdigblandet med et sentralt dempende stoff på forhånd, hvor brukeren ikke aner noe om blandingsforholdet, ytterligere forsterket med lett tilgjengelig Rohypnol, og kanskje tatt i større doser enn vanlig fordi det er billigere og lettere tilgjengelig enn vanlig, der har man oppskriften på en dødsinjeksjon.
Overdosedødsfallene i Oslo har til nå vært gledelig på vei nedover. Hittil er 30 døde (som selvsagt også er alt for mange), mot 65 på samme tid i år 2000. Men mai-tallene i år blir sannsynligvis verre enn i år 2000, da det ble registrert 11 dødsfall i hele mai. Dette til tross for den økte andelen av opiatavhengige som er under medikamentassistert rehabilitering (metadon og subutex), til tross for det økte tilbudet av feltpleie og lavterskel væresteder og til tross for økt satsing på ernæring til de tunge stoffbrukerne. De viktigste faktorene er uansett selve innholdet i sprøytene, ikke hvor de settes. Det er dessuten viktig hvor mange injeksjonsbrukere vi har. Dersom rekrutteringen i tillegg øker, vil også antallet dødsfall øke. Den yngste som har dødd i år var 22 år. Det tyder på at heroinet fortsatt rekrutterer nye brukere og dermed også nye dødsofre i Norge.
Det finnes veier ut av dette uføret. Men Oslos og landets politikere har vondt for å bestemme seg. Forbundet Mot Rusgift tror ikke det finnes enkle løsninger som ved et trylleslag skal fjerne noe som til de grader er styrt av markedskrefter og -strømninger. Men erfaring fra andre byer som i perioder har hatt problemer vel så store som Oslos, viser at en kombinasjon av sterkt koordinerte tiltak må til og kan få overdosedødeligheten ned på et kontrollert nivå. Og de må alle peke i samme retning. Det gjør de ikke i Oslo.
(Artikkelforfatteren kan kontaktes på tlf. 23 21 45 26).