Undersøkelsen om de gravide kvinnenes alkoholkonsum er gjort av forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm. Tallene bekymrer eksperter i Norge.


Forskerne vet ikke hvor mye alkohol som skal til før fosteret tar skade. Det finnes ingen nye undersøkelser om dette i Norge. Barn kan bli både fysisk og psykisk skadd av alkohol i mors liv, med misdannelser på både indre og ytre organer, hjerneskader og konsentrasjonsvansker.

Kvinner i både Norge og Sverige er stadig eldre når de får barn for første gang. Den svenske undersøkelsen viser at kvinner som føder barn i godt voksen alder, kan ha vanskelig for å legge om alkoholvanene sine.
Samtidig avdekker en ny amerikansk rapport at fosteret påføres flere og mer omfattende skader av et svært høyt alkoholkonsum enn tidligere antatt.
Det er kjent at stort alkoholkonsum under svangerskapet kan gi store skader i hjernen og det sentrale nervesystemet til barnet. Men at det også kan få skader i det perifere nervesystemet har hittil ikke vært dokumentert. Nå viser en undersøkelse fra det nasjonale institutt for barns helse og menneskelig utvikling i USA at nerver i armer og bein også påvirkes, skriver Reuters.

Du kan lese en artikkel om gravide og alkohol i Dagsavisen her. En artikkel om det samme i ukeavisen Klar Tale kan leses her.