Allerede for flere år siden viste dyreforsøk at stressede rotter drikker mer alkohol. Rottene ble nektet fri tilgang til mat, noe som føles svært stressende. Deretter fikk de vann eller alkohol. Selv om rotter alltid foretrekker alkohol framfor et alkoholfritt alternativ, kunne man tydelig se at de drakk betydelig mer alkohol i forsøkssituasjonen.

 

- Jeg fattet interesse for hva som egentlig skjer når vi gir alkohol til stressede individer, sier Anna Søderpalm, som er doktor i filosofi og forsker ved institutionen for klinisk neurovitenskap  ved Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

 

Anna Söderpalm har nå gjennomført to studier på menn mellom 21 og 35 år. Forsøkspersonene fikk først gjennomgå en stresstest. I løpet av fem minutter skulle de forsøke å framstille seg selv som i et jobbintervju til en taus mann i hvit frakk, som satt bak et skrivebord. De ble også videofilmet under intervjuet, noe som var med på å øke stressnivået.  Deretter fikk de i fem minutter prøve seg på et matematisik problem. Etter disse to forsøksmomentene kunne man måle en betydelig forhøyet mengde av stresshormonet kortisol  i forsøkspersonenes  blod.

I denne situasajonen fikk både de stressede forsøkspersonene og en kontrollgruppe alkohol. Den første studien viste at stressede personer føler større ro når de drikker alkohol. Stresset førte til at alkoholeffektene ble opplevd som mer tilfredsstillende. Forsøkspersonene oppga også at det kjentes som om de hadde drukket dobbelt så mye som de faktisk hadde.

Den andre studien viste at man også drikker mer når man er stresset - og dette gjelder uavhengig av om man drikker alkohol eller juice.

- Kanskje er det slik at man blir ekstra tørst av stress. Juice som jo smaker godt, kan dessuten oppleves å være en god belønning. Jeg skal derfor utføre studien en gang til hvor vi bruker en alkoholfri drikk som er surere, sier Anna Söderpalm.

Senere forsøk skal også inkludere kvinner, men dette er ikke helt lett å få til. 

- Kvinnenes menstruasjonssyklus har stor betydning for hvordan alkoholen oppleves. Like før mensen fører kvinnenes progresteronnivå til at alkoholen oppleves annerledes enn noen dager senere ut i syklusen. Men vi skal se videre på dette.

Anna Söderpalm tror at hennes studier i det lange løp kan bli til hjelp både i det forebyggende arbeidet og i behandling av alkoholproblematikere.

- Studiene viser at man er i faresonen dersom man drikker alkohol når man er stresset - da bør man helst ikke drikke i det hele tatt. Og man vet fra før at alkoholavhengige ofte oppgir kronisk stress som grunn til at de begynte å drikke på en problematisk måte, sier hun.

Sörderpalms råd til folk som er stresset er at de kontrollerer sitt alkoholinntak nøye eller holder seg helt borte fra alkohol. Studier viser at stressede personer drikker mer og opplever sterkere alkoholeffekter når de drikker.  

Du kan lese mer om dette i Östgöta Correspondenten.