Rusgiftavhengige får ikke den hjelp og oppfølging de har krav på og behov for i sin hjemkommune. Det er konklusjonen i en undersøkelse Riksrevisjonen nylig oversendte Stortinget. Sosialtjenesten i 20 by- og landkommuner var med i undersøkelsen som ifølge Riksrevisjonen «avdekker en rekke svakheter».
- Det alvorligste er at folk ikke får identifisert sitt rusproblem i tide. Vi vet at folk er kommet til fastlegen eller sosialkontoret med en fysisk skade eller et økonomisk problem, mens det egentlig er et avhengighetsproblem som ligger bak. Det er utilstrekkelig kompetanse i mange kommuner, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut Reinås.
Rapporten understreker at kommunene er sene med til å kartlegge og identifisere rusproblemer, og at mangel på kompetanse og metodikk er grunnen til dette.
Riksrevisjonen legger bredsiden til og kritiserer kommunene på en rekke punkt. Her er noen eksempler:
Over en tredjedel av kommunene har ikke utarbeidet ruspolitiske planer.
I over halvparten av alle tvangssaker finnes det ingen tiltaksplan, selv om dette er påkrevd.
For tre av elleve gravide rusgiftavhengige har det tatt over 60 dager før sosialtjenesten har fremmet tvangssak. Rapporten understreker at det utgjør risiko for liv og helse både for klienten og barnet.
- Alkoholforbruket blant ungdom har økt til det dobbelte de siste ti årene. De problemene dette skaper, ser vi nå begynnelsen på både i bygda og i byen. Det er de største kommunene som har de største rusproblemene, og det er også her det bygges opp et apparat. I de mindre kommunene har en ikke klart å etablere et slikt apparat, sier Reinås.
Undersøkelsen i 2005 viser at det ikke er noen faste rapporteringen fra kommunene til staten når det gjelder giftavhengige- Kommunene må opparbeide seg spesialkompetanse på rus, sier Reinås.
Han mener løsningen på den enorme utfordringen kommunene står overfor kan ligge i en ny rusreform.
- Kommunene bør få øremerkede midler til å heve kompetansen og oppfølgingsinnsatsen. Det er det viktigste akkurat nå, sier Reinås.
Du kan lese en reportasje om dette i Nationen.
Her kan du lese en tidligere nyhetsmelding fra FMR om saken.
Du kan lese hele rapporten her.