Utvalget foreslår kvalitetsindikatorer både på kommunenivå og når det gjelder spesialisthelsetjenesten.

 

På bakgrunn av ønsket om å utvikle og bevare relasjoner mellom behandlere i sosialtjenestene og den enkelte rusgifpasient, foreslås som kvalitetsindikator for sosialtjenesten: Personalgjennomtrekk.

Som indikator både for sosialtjenestene og rusgiftinstitusjonestjenestene foreslås som indikator: Andel pasienter som har individuell plan.

Som indikator for hele rusgiftfeltet foreslås også gjennomføring av brukerundersøkelser. En indikator for kvalitet ved en institusjon eller tiltak blir dermed i hvor stor grad brukerundersøkelser gjennomføres og brukes for å forbedre virksomheten.

Ventetid for primærbehandling blir også foreslått som en kvalitetsindikator. Denne indikatoren er lik den som brukes innen psykisk helsevern, og omfatter både ventetid fra henvisning til utredning/vurdering, og fra det tidspunktet der rettighet til helsehjelp er fastslått og behandlingsfrist er gitt i henhold til pasientrettighetsloven og til det tidspunket da pasienten kommer inn i tiltaket til primærbehandling.

For tverrfaglige, spesialiserte tjenester for rusgiftavhengige (behandlingstiltak) blir også andelen avbrutte behandllingsforløp en kvalitetsindikator. Denne andelen bør da være så lav som mulig.

Endelig er også epikrisetid foreslått som en kvalitetsindikator. Rask tilbakemelding til henvisende instans etter avsluttet behandlingsopphold blir sett på som viktig for den videre kontakten med hjelpeapparatet. Et mål er at alle epikriser skal være skrevet ut og sendt innen 7 dager etter utskrivning.

Utvalget har også sett på behovet for faglige retningslinjer, og har særlig pekt på dette behovet i forhold til rusgiftavhengighet og psykiatri og i forhold til legemiddelassistert rehabilitering (LAR).  De peker også på at for å heve kvaliteten på feltet trenges såvel kompetansehevende tiltak, som forskning/fagutvikling og evaluering. Interessant er også den diskusjonen utvalget har omkring dokumentasjon og monitorering. Men her kommer ingen konklusjon eller forslag.

Når det gjelder nye midler til rusgiftfeltet, kan du lese en uttalelse fra FMRs årsmøte 2005 her.