Kvinner har historisk sett brukt langt mindre alkohol enn menn, eller ikke i det hele tatt. Hvorfor? I noen perioder har kvinnene faktisk vært drivkraft både i avholdsbevegelsen og i aksjoner som har hatt som mål å stenge skjenkesteder og redusere alkoholtilgjengeligheten. Arbeiderkvinnebevegelsen i Norge hadde alkoholforbud som sitt mål. Spørsmålet er om det finnes en særlig historisk kvinnekunnskap knyttet til alkoholbruk, som er i ferd med å gå tapt?
Den fysiske forskjellen mellom kvinner og menn gir seg utslag i at kvinner ikke kan drikke like mye per gang som menn. Barnefødsler, graviditet og amming er særlige forhold som kvinner må ta hensyn til i forhold til alkohol.
Spørsmålet om alkohol berører også forholdet mellom kjønnene. En gammel klisje heter "piker, vin og sang". Den blir gjerne brukt for å beskrive hvordan enkelte menn, liker å leve livet, på en bekymringsløs, livsnytende og overfladisk måte. Kvinner blir her framstilt som nytelsesmiddel, på linje med alkohol, eventuelt som en konsumvare, som vin, eller som festlig tidtrøyte på linje med sang. Idag holder klisjeen på å få en ny og annen realitet. Kvinnene synger selv. Vinen er blitt en selvfølge i kvinners omgangsliv, der hvor kaffen tidligere dominerte. En undersøkelse fra England nylig slo fast at kvinnelige sjefer drikker langt mer enn sine medsøstre i mindre framtredende posisjoner, og har en 3,5 ganger så stor sjanse til å pådra seg et alkoholproblem (1). Spørsmålet er om dette i et kvinnefrigjøringsperspektiv kan sies å være et framskritt.
Alkoholproblemer blant kvinner er sterkere belagt med skyld og skam enn blant menn. Trenger man egne behandlingstilnærminger for kvinner? Kan det også tenkes at kvinner og kvinners nettverk kunne være en særskilt og hittil uutnyttet ressurs i alkoholforebyggende arbeid? Har kvinnebevegelsen satt alkoholspørsmål på dagsordenen?
Disse spørsmålene kommer vi inn på i de følgende artiklene. God fornøyelse.
1 - J Head, S A Stansfeld, J Siegrist:
"The psychosocial work environment and alcohol dependence:
a prospective study" Occup Environ Med 2004;61:219-224.