POLITIKERE
Nasjonal talsmann for Miljøpartiet de grønne (Mdg) Arild Hermstad uttalte i 2018:
Mdg vil utrede muligheten for statlig regulert omsetning av alle rusmidler som i dag er ulovlige.
Grønn Ungdoms talsperson sluttet seg til og sa om Solbergregjerings forslag til rusreform: Regjeringens rusreform er for veik.
Mdg har senere moderert seg og i stortingsprogrammet for 2021–25 heter det at de vil:
- Legalisere bruk og regulert omsetning av cannabis.
- Utrede om ulike modeller for strengt regulert omsetning av enkelte rusmidler kan bidra til å redusere skadevirkningene av rusbruk for enkeltindivider og samfunnet forøvrig.
Vi har for første gang fått et legaliseringsparti med adgang til Stortingets talerstol. å redusere skadevirkningene av rusbruk for enkeltindivider og samfunnet forøvrig.
Vi har for første gang fått et legaliseringsparti med adgang til Stortingets talerstol. Der har de følge med Venstre som i sitt program sier noe tilsvarende:
Når det gjelder cannabis, mener vi at det foreligger nok internasjonal kunnskap og erfaringer fra andre land til at fordelene for samfunnet ved en regulert omsetning synes å oppveie ulempene.
EN BEVISST STRATEGI
Det er ingen tvil om at deler av det som løst kan kalles legaliseringsbevegelsen ønsker fri omsetning av alle rusmidler. Legaliseringstilhengerne i Venstre og Mdg er ektefødte barn av en bevisst strategi fra norske og internasjonale legaliseringstilhengere.
Legaliseringsbevegelsen har blitt voksen og glemt er hippienes paroler om «sex, drugs and rock’n roll». Det er finansfolk, vitenskap og strateger i dress som leder an idag. Kredabiliteten øker med tidligere utenriksministre, en FN-topp og forskere.
Helt bevisst har legaliseringstilhengerne fulgt flere linjer. Strategien deres har lenge vært alminneliggjøring – både internasjonalt og i Norge.
Utsagn om at alle bruker det, at dagens restriktive politikk har spilt fallitt og at narkotika flommer over grensene. På den ene siden forsøker de å selge inn cannabis som et uskyldig stoff, ja direkte sunt når
Legaliseringsbevegelsen har blitt voksen og glemt er hippienes paroler om «sex, drugs and rock’n roll». Det er finansfolk, vitenskap og strateger i dress som leder an idag. Kredabiliteten øker med tidligere utenriksministre, en FN-topp og forskere. det kommer til medisinsk cannabis. Og all kriminalitet, smugling, mafia og salg til mindreårige vil forsvinne bare det blir salg av cannabis på Vinmonopolet. På den andre siden hevder de at en restriktiv ruspolitikk koster mer enn den smaker. Begrepet
«the War on Drugs» vekke assosiasjoner om brutalitet rettet mot brukere spesielt og ungdom generelt. Det viktigste er å unngå overdosedødsfall. Vi skal heller gå for skadereduksjon, det vil si gi folk mulighet til å fortsette rusbruken innen trygge rammer. Sosiale og medisinske skader som ikke medfører død, blir privatisert og er mindre interessante.
VINNER DISKUSJONEN
Legaliseringsfolkene har langt på vei klart å vinne retorikken. De omtaler egne forslag som «kunnskapsbasert» og de står for en «tryggere» ruspolitikk. Ideen er selvsagt å stemple de som ikke er enige med dem, som kunnskapsløse med utdaterte meninger og en politikk som er farlig for dem det angår. Hver især av argumentene vekker gjenklang hos mange. Det er eksempler på overreaksjoner fra politiet. Det er bedre med en ren sprøyte enn en som er forurensa av blodet til en kamerat med hans sykdommer. Ja, du dør ikke av en overdose cannabis. Men konsekvent fortelles bare halve sannheten. Legaliseringstilhengerne er jo egentlig ikke opptatt av annet enn si egen rus. Solidaritet er fraværende.
NETTVERK INNEN POLITIKK OG MEDIA
Det finnes egentlig ikke noen legaliseringsbevegelse. Det er ingen folkebevegelse. Men en ulike forsamling med tette forbindelser med hverandre.
I midten står de klassiske legaliseringstilhengerne. Begrunnelsen deres kan være ulik, fra prinsippfaste liberalister som mener at folk må få frihet til å ødelegge seg selv. Partiet Liberalistene sier det rett ut:
«Man skader kun seg selv, og ifølge liberalismen eier man sin egen kropp og sitt eget liv.»
De glemmer alle rundt; de som må vaske opp spy, ta seg av ungene eller sitte igjen når ambulansen har kjørt.
Her har vi også de som bare vil beskytte sitt eget rekreasjonsbruk. De dukker av og til opp som bevis på at litt kokain er bare gøy og helt ufarlig, de fikser jo både jobben og livet på nattklubbene. I mellomtiden holder de en lav profil og satser på at flest mulig biter på agnet om at salg på polet er bedre og billigere enn det du får kjøpt på utestedets dass.
Rusbrukerne, fortrinnsvis de som er avhengige og synlige på gata, er en forutsetning for argumentasjonen. Disse har store helseproblemer i tillegg til problemer med bolig, ernæring osv.
Rusbrukere har en objektiv egeninteresse i tilgang til stoff på en billig, enkel og trygg måte. Skadeforebygging for disse har blitt en stadig mer sentral del av den offentlige ruspolitikken. Problemet er at dette er reparasjon, ikke forebygging.
INTERESSENE BAK
Brukerorganisasjonene har aktivt støttet Høyreregjeringas rusreform og forslaget om avkriminalisering. Tilhengerne av avkriminalisering har gang etter gang understreket at dette er noe helt annet enn legalisering. Strategien er som tidligere å ta et skritt om gangen. Når mange samtykker i avkriminalisering, kommer neste trekk.
Økt bruk av medisinsk cannabis forutsetter at noen bønder dyrker cannabis.
Der cannabis er lovlig, blir det et marked for utstyr for hjemmedyrking.
Foreningen for human narkotikapolitikk foreslo i desember at vi må få en utredning av legalisering. De kommer fortsatt til å hevde at det er det beste for de tunge stoffbrukerne.
Noen værer business. Med legalisering vokser det fram et nytt marked. Foreløpig har ikke amerikanerne åpnet for 20-pakning med marihuanasigaretter. Men det kommer sikkert. I mellomtiden selges marihuana løst, dels til medisinsk bruk i 29 delstater og til alle over 21 år i 15 delstater i USA.
I tillegg til salg av utstyr for å tenne seg en joint, er det en rekke andre produkter, både med og uten THC (det rusgivende virkestoffet i cannabis). Marihuana-sjokolade og marihuana-te er tilbudet for de som ikke røyker. Økt bruk av medisinsk cannabis forutsetter at noen bønder dyrker cannabis. Der cannabis er lovlig, blir det et marked for utstyr for hjemmedyrking.
For å bane veien for rus, gjelder det å ufarliggjøre cannabis og det karakteristiske cannabisbladet. Følgelig lanseres produkter med hamp som tannkrem, såpe og BodyShops serie med Hempprodukter.
I Norge har penger fra Johan Andresen, med gamle tobakkpenger fra Tidemanns tobakksfabrikk, funnet veien inn til organisasjonen Tryggere Ruspolitikk, og Johan Andresen har aktivt tatt del i debatten for rusreformen og avkriminalisering. FOTO: ODA HVEEM
Illustrasjon fra en amerikansk 1. aprilspøk: Foreløpig har ikke amerikanerne åpnet for 20-pakning med marihuana-sigaretter.
FOTO: THEBODYSHOP.NO
UFARLIGGJØRING:
Det karakteristiske cannabisbladet på BodyShops serie med Hemp-produkter.
I Norge har penger fra Johan Andresen, med gamle tobakkpenger fra Tidemanns tobakksfabrikk, funnet veien inn til organisasjonen Tryggere Ruspolitikk, og Johan Andresen har aktivt tatt del i debatten for rusreformen og avkriminalisering.
DE ORGANISERTE RUSLIBERALISTENE
De organiserte rusliberalistene er ikke mange, selv om de har dannet minst fjorten organisasjoner for å se ut som de er akkurat det. De er avhengig av supportere som aksepterer argumentene uten for mange motforestillinger.
Når debatten har blitt banalisert til å dreie seg nesten bare om overdosedødsfall, har det vært lett å rekruttere velmenende samfunnsborgere til en politikk som skal motvirke død og et uverdig liv.
Det er lett å se at samfunnet ikke har gjort jobben i forhold til de tunge stoffbrukerne. 240 overdosedødsfall i 2021 i Norge er ingenting å være fornøyd med selv om det er en forbedring fra året før. Tilbudene til et verdig liv, til behandling og veien videre etter rus er ikke gode nok. Samtidig gir norsk narkotikadebatt inntrykk av at overdosedødsfall er det eneste negative effekten av rusbruken.
Det er lettere å se nedslitte sprøytenarkomane på gata enn MDMA-brukere på halvmørke dansesteder. Som det er lettere å se ungdom som henger på T-banestasjonene enn de som har fest i kjellerstua til mor og far.
Det er lettere å se ungdom som henger på T-banestasjonene enn de som har fest i kjellerstua til mor og far.
MEDIA
Journalister, politikere og byråkrater og også noen forskere har latt seg fange i legaliseringstilhengernes garn. Det blir en effektiv front som gjensidig støtter hverandre – fra avisenes valg av stoff til forslag fra Stortingets talestol.
Av og til får det direkte merkelige utslag som når NRK intervjuer lederen for Foreningen for human narkotikapolitikk, en forening som først og fremst er opptatt av de tunge rusbrukerne, som «ekspert» på rusbruk blant dansere i Den norske opera.
Operaballetten har nok nærmere slektskap med toppidrett enn med gatestoffbrukere.