Den økte forekomsten av rohypnol blant norske bilførere er å finne til tross for at politiet, ifølge Folkehelseinstituttet, sender inn færre blodprøver til analyse etter mistanke om kjøring i narko- eller pillerus enn tidligere år.

At de sterke sovetablettene er blitt vanligere i samfunnet reflekteres også i beslagene som politiet gjør av flunitrazepamholdige tabletter som ligner Rohypnol. De stoffavhengige tar disse i store doser, og oppnår da en rus i stedet for søvn.

- Siden nyttår, hvor vi nådde et minimum på 70 beslag per måned på landsbasis var vi oppe i nesten 300 beslag i april måned, sier Tormod Bønes, leder av Kjemisk avsnitt ved Laboratorieavdelingen i Kripos til Dagens Medisin.

- Gitt de samme politiressursene, er vi trygge på at disse dataene reflekterer trender i markedet. Når vi nå kan påvise økning både i antallet beslag og i trafikksaker, er dette sannsynligvis et tegn på økende tilbudspress, sier Bønes.

Andelen Rohypnol-tabletter som forskrives av norske leger utgjør trolig mindre enn ti prosent av alle tabletter i omløp. Resten smugles inn og selges illegalt.

Du kan lese et oppslag om dette i Dagsavisen her.

Du kan lese en lengre artikkel i Dagens Medisin her.