Innledere var dr. Kieran OMalley, en psykiater fra Irland som har arbeidet med FASD-pasienter i 17 år og forsket og publisert mye om FASD, og dr. Nicolaas van der Lely fra Nederland, som i fjor startet en tverrfaglig poliklinikk for barn med alkoholrelaterte problemer.
Innlederne advarte mot risikoene knyttet til alkoholbruk under svangerskapet. Dette er den fremste kjente årsak til mental retardasjon og fødselsdefekter i EU, og angår ca 1 prosent av befolkningen i de 27 EU-landene dvs. ca. 5 millioner mennesker. På møtet ble det beskrevet variasjoner av skadene som kan inntre hos et individ dersom moren har drukket alkohol i løpet av svangerskapet (fysiske, mentale, atferdsmessige og læremessige vansker med mulige livslange virkninger). De pekte også på at 80 prosent av pasienter over 21 år med FASD ikke er i stand til å bo selvstendig, samt at 60 prosent kommer i konflikt med loven, og at halvparten av dem ender opp som pasienter i mentale institusjoner.
Innlederne minte parlamentarikerne på at det ikke eksisterer noen trygg nedre grense for alkoholforbruk under svangerskapet. I denne sammenhengen henledet de oppmerksomheten på den store andelen av gravide kvinner i Europa som drikker alkohol, sammenlignet med andre deler av verden (79 prosent i Irland, 77 prosent i Storbritannia, og 68,4 prosent gjennomsnittlig i EU).
Politikkanbefalingene fra innlederne omfattet blant annet advarende tekstmerking på flasker og pappkartonger med alkohol, koblet til generell befolkningsrettet helseinformasjon, så vel som undervisning om alkoholrelaterte problemer ved utdanningene for leger, sykepleiere og sosialarbeidere.
Fakta:
ALKOHOLSKADDE BARN UTEN DIAGNOSE:
Hvert år fødes det trolig rundt 600 barn i Norge med alkoholskader. Svært få får stilt diagnose. Alkoholskader fra svangerskapet har samlebetegnelsen FASD (Foetal Alcohol Spectrum Disorder). Dette omfatter flere ulike diagnoser av alkoholskader påført fosteret i svangerskapet. Det er en økt risiko for at barn med FASD får lærevansker, konsentrasjonsproblemer og problemer med mental helse, men barna kan vise et stort spekter av problemer. To av fem gravide er ikke totalavholds under graviditeten.