I Oslo var det 109 dødsfall, mot 132 i år 2000, og i Bergen var overdosetallet omtrent halvert i 2001 sammenlignet med året før, ifølge oppgaver fra Bergen Kommune som du finner her (MS Word-dokument).
Kripos-sjef Arne Huuse sier til Dagen at økningen i antall overdosedødsfall skyldes høy tilgjengelighet. Dette er nok imidlertid bare én av forklaringene. At økningen nå skjer i distriktene, mens det er nedgang i flere store byer tyder på at vi har med en heroinepidemi å gjøre, og at denne har utviklet seg raskere og nådd sitt høydepunkt tidligere der enn i resten av landet. Her finner du Kripos årsstatistikk for 2001
- Slike epidemier med illegale rusgifter kjenner vi også fra andre land, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås. En tilsvarende situasjon i USA er beskrevet i New York Times 11.02.02
Helseministeren Dagfinn Høybråten, sier i en kommentar til dødstallene i Norge i fjor at det blir viktig å ha en målrettet innsats i de kommunene som opplever at problemet er økende. Han lover en økning i bevilgninger til lavterskertiltak til 28 millioner kroner, mot 8 millioner i 2001.
Imidlertid er det langt igjen til den innsatsen som svenskene nå vil bruke for å komme på offensiven i narkotikapolitikken. Her blir det en ekstrabevilgning på 350 millioner kroner til en ny narkotikapolitisk handlingsplan. - Vi ønsker at en ny rusgiftpolitisk handlingsplan skal munne ut i bedre samordning og sterkere satsing på forebyggende tiltak også i Norge, sier FMR-leder Knut T. Reinås.