Det begynte med at den engelske avisen The Guardian den 27. juli hadde en en reportasje fra Oslos narkomiljø og om norsk narkotikapolitikk, med utgangspunkt i en rapport fra Europarådets Pompidou-gruppe fra desember 2000 (Her finnes rapporten som PDF), som bl.a. gjengir tall fra perioden 1996 –1998, fra 42 ulike byer i Europa. I the Guardian er det blitt til at Oslo er den verste narkobyen i Europa .

Fagfolkene som uttaler seg, blir selektivt sitert, og konklusjonen er tydeligvis klar på forhånd. Oppslaget finner du her.

Muligens er det et visst behov i England for å avlede oppmerksomheten fra den egne narkodebatten, som i øyeblikket er intens, etter Blair-regjeringens vedtak om å avkriminalisere cannabis. Oppsummering: Skuffende svakt.

Dagbladets London-korrespondent hadde lest reportasjen i The Guardian, og rapportert hjem. Dagbladets sommerredaksjon så helt klart potensialet for mange store oppslag, og ringte opp de samme fagpersonene, og serverte samme historie som The Guardian. Hovedoverskriften 28. Juli var ”Heroin-hovedstaden Oslo” hvor det hevdes at The Guardian ”avslører at Oslo er Europas verste narkotika-by”. En reportasje fra Plata, Oslos narkotikascene ved Oslo S, med bl.a. en ambulanseutrykning til en overdose følger, før advokat Tor Erling Staff blir intervjuet under overskriften: ”Selg heroin på apoteket”.

For å få til et minimum av verbal boksekamp, intervjues kripossjefen, Arne Huuse den 29. juli, under overskriften ”Få dem vekk fra gata”. Den 30. Juli følger Dagbladet opp med intervju med kriminologene Cecilie Høigård og Evy Frantzen, under overskriften ”-Norsk narkopolitikk er en katastrofe”. På de to neste sidene er det bilder av samtlige sosialministre og justisministre siden 1965 under overskriften ”Disse har ansvaret”, hvor den kjente narkotikaliberaleren og professoren i kriminologi, Nils Christie blir gitt rollen som anklager og dommer. Kriminologimiljøet har jo lenge vært kjent for å være legaliseringsbevegelsens hovedkvarter i Norge, så her kan man si at Dagbladet har vært heldige med intervjuobjekter. Endelig har Dagbladet også gravd fram den tidligere helsearbeideren, Rolf Dieter Cron, som backer opp hva de andre har sagt under overskriften ”-Fortjener verstingstempelet”. På lederplass krever Dagbladet en ny politikk, og at navngitte personer i Sosial- og Helsedepartementet og i Forbundet Mot Rusgift skal permitteres! Sterk kost!. For anstendighetens skyld blir avdelingsdirektør i Sosial- og Helsedepartementet, Ketil Bentzen intervjuet dagen etter, 31. Juli, under overskriften ”Vil holde stø kurs”, mens leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås, får presentert noen motforestillinger under overskriften ”Gi flere metadon” . Men den store overskriften er: ”Frankfurt vant narkokampen”, som er et intervju med Jürgen Weimer, nestleder i Drogenreferat (den kommunale rusgiftetaten i Frankfurt). Han understreker at Frankfurt på ingen måte er kvitt narkotikaproblemene, men at overdosedødsfallene gikk ned for ca. 10 år siden, som følge av bl.a. økt distribusjon av metadon, og bedre samordning av narkotikapolitikken. Dagbladet har også ytterligere overskrifter samme dag, for å bygge opp den narkoliberale hoved-imagen. Stortingsrepresentant Gunnar Ballo refereres å ha sagt: ”Lær de narkomane å røyke heroinen”, i tillegg til at man også har en reportasje fra London under overskriften: ”Brixton i London: Ett år som hasjfristed”.

Dagen etter, den 1. August, er fantasien oppbrukt, når det gjelder å finne narkoliberale intervjuobjekter. Men en reportasje med overskriften ”Tur-retur døden” fra narkomiljøet og ambulanseutrykninger og fra sprøytebussen i Oslo er med på å understreke budskapet av Oslo som Europas verste narkoby .

Dagbladets sommerdekning av narkotikasituasjonen ebber ut med et intervju med ”Anne-May Hogsnes” i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk den 4. august, med budskapet ”Pårørende oppgitt over narkopolitikken” og med underoverskriften ”Vi blir aldri hørt”. Leser man bare overskriften, kan man få inntrykk av at hun slutter seg til det narkoliberale korstoget, noe som langtfra er tilfellet. Et intervju med en rehabilitert stoffbruker den 5. August, under headingen ”Rusfri” i Danmark” , hvor norsk narkotikapolitikk blir omtalt som ”strutsepolitikk” avslutter stormløpet mot norsk narkotikapolitikk.

Så var ferien over, og ansvarlige politikere og fagfolk kunne begynne å korrigere.

Sosialminister, Ingjerd Schou hadde en replikk den 6. August under overskriften ”Skyt ikke på rådgiverne”, og en kronikk den 10. August under overskriften ”Gi ikke opp narkomane”, mens professor Helge Waal har en replikk den 11. August under overskriften ”Korsfest – Korsfest ”(ikke lagt ut på nett), hvor han tar avstand fra Dagbladets uthenging av kjente narkotikamotstandere, og FMR-leder, Knut T. Reinås har en tilsvarende replikk den 12. August , under overskriften ”Narkotikapolitikk i Dagbladet” (ikke lagt ut på nett).

I mellomtiden har også ”The New York Times” hatt en tilsvarende reportasje som The Guardian, og denne brukes i Dagbladet som utgangspunkt for i en lederartikkel, med overskriften ”Døden på Oslo S”, å koble Oslos narkotikapolitikk til spørsmålet om mer penger til rusgiftomsorg ved å gjeninnføre eiendomsskatten . Dermed er vi igjen tilbake til den partipolitiske hverdagen.

Oppsummering:

Regi: Glimrende
Saklighet: Nogenlunde
Informasjonsverdi: Null for egenprodusert stoff.
Underholdningsverdi: Vi har hørt det før.
Politisk påvirkningskraft: Det kommer an på?