Ifølge leder for prosjektet, dr. Kenneth S Kendler, sjef for psykiatriavdelingen ved Medical College, Virginiauniversitetet, har tidligere studier av genenes rolle for bruken av ilegale rusgifter blitt gjennomført i land med høy forekomst av narkotikabruk, som USA og Australia. Dette er den første studien som viser viktigheten av genetiske faktorer i en kultur med relativt lav forekomst av narkotikabruk. Det har vært antatt at sosiale faktorer, heller enn genetiske, ville vise seg å være de viktigste i slike kulturer. Men denne undersøkelsen understøtter ikke en slik antakelse.
 
Kendlers team, som også inkluderte norske forskere, intervjuet de unge voksne tvillingparene om deres bruk av illegale rusgifter, inkludert cannabis, amfetamin, opiater, kokain og psykedeliske stoffer. Funnene viser relativt tydelig at personer er forskjellige når det gjelder risiko for illegal stoffbruk, og at disse forskjellene er relativt sterkt påvirket av genetiske faktorer, og disse mønstrene viser seg både i kulturer med høy og lav forekomst av illegal rusgiftbruk.
 
Som forventet var forekomsten av ”betydelig bruk av illegale stoffer i løpet av livet” (definert som brukt 10 ganger eller mer) relativt sjelden. Bare 6,4 prosent av hele utvalget svarte ja på dette. Men tendensen til å begynne med illegal rusgiftbruk for begge tvillingene var mye høyere for eneggede enn for toeggede tvillinger. En avhengighetsdiagnose hos begge tvillingene var også mer vanlig hos engeggede enn hos toeggede tvillinger, selv om den for begge parter var sjelden. Eneggende tvillinger har samme genetiske utrustning, mens toeggede tvillinger har forskjellige gener. I undersøkelsen anslås den genetiske faktoren å utgjøre så mye som 58 til 81 prosent av årsaksbakgrunnen til illegal rusgiftbruk.
 
Denne undersøkelsen bygger opp under resultatene fra tidligere funn og viser at genetiske faktorer er viktige risikofaktorer for psykoaktiv stoffbruk i mange deler av verden , konkluderte Kendler I en pressemelding om saken.
 
Du kan lese pressemeldingen fra Virginiauniversitetet her.
Du kan lese et resyme av undersøkelsen i julinummeret av Psychological Medicine
Du kan lese et oppslag om undersøkelsen i Adresseavisen