Beslagene går ned over hele landet, men trenden er særlig tydelig i hovedstaden. Samtidig dør stadig færre av overdose i Oslo. Antall overdosedødsfall i hovedstaden er mer enn halvert de siste tre årene - fra 115 dødsfall i 2001 til 51 i fjor, det laveste tallet siden 1993.

Nedgangen i beslagene skyldes at politiet har prioritert etterforskning av større narkotikasaker og brukt mindre tid på brukere og småselgere.
- Politikken er dreid mot de kriminelle nettverkene. Det hadde ikke vært noe problem for politiet å opprettholde beslagstallene fra i fjor hvis vi hadde ønsket det, sier Kripos-sjef Arne Huuse til NTB.

 I tillegg skyldes halvparten av nedgangen at Rohypnol-beslagene er kraftig redusert, sier Huuse. Vel 1,2 millioner Rohypnol-tabletter ble beslaglagt i 2002. I fjor var beslagene redusert til 545.000 tabletter.
- Det hadde vært hyggelig om tallene betydde at narkotikaproblemene var blitt mindre, men slik er ikke virkeligheten. Der lyver statistikken. Vi har fortsatt et alvorlig narkotikaproblem i Norge, sier Huuse.

- Annen informasjon politiet mottar indikerer at narkotikaproblemet kan være større enn tidligere. For amfetamin og metamfetamin er det beslaglagt totalt 250 kilo og det er en skremmende økning siden 2002, særlig med tanke på at dette er et farlig sentralstimulerende narkotikum, fortsetter Huuse.

Samtidig økte beslaglagt mengde av cannabis. Med 2,3 tonn i 2003 er det beslaglagt over dobbelt så mye som året før.

- Dette viser at vi fortsatt må fokusere på det nasjonale og internasjonale samarbeid også disse sakene. Fra norsk side bør vi ha økt prioritet mot de internasjonale grupperinger som står bak innførselen av store mengder narkotika til Norge, sier Huuse.

Du  kan lese en artikkel om dette i Stavangeravisen og en melding fra ANB her. Du kan se et oppslag om økt amfetaminbruk hos NRK her og du kan høre intervjuer med forsker Anne-Line Bretteville Jensen og Kripos-sjef Arne Huse her.