Men nå foreligger en innsiktsfull rapport fra Hübinettes hånd, som forklarer hvordan overdoseutviklingen møtes med ulike strategier for å motvirke krisen i delstatene British Colombia og Alberta i Canada og Oregon i USA. I disse statene har man nylig endret politikk fra radikal skadereduksjonstilnærming til en policy hvor man vender tilbake til tiltak for å begrense tilgjengelighet og igjen vil sette grenser for individers mulighet til å bruke narkotika. 

På mange måter minner debatten man nå har i British Columbia og Alberta i Canada og Oregon i USA om de diskusjonene vi har hatt i Norge med forrige regjerings forslag til Rusreform, med diskusjonen om «Fra straff til hjelp». Som i Norge er det også i disse landene den urovekkende overdosesituasjonen som tvinger myndigheter og opinion til å tenke nytt om narkotika. 

EN TØFFERE TILNÆRMING 

I canadiske medier kunne man nylig lese overskriften «Etter 25 år med feilslått narkotikapolitikk». En overskrift som kunne vært hentet fra en lederartikkel i en svensk dagsavis som et argument for å undersøke avkriminaliseringen av narkotika eller utvide skadereduserende innsats som førte til forbruk. Men overskriften har en fortsettelse: «En tøffere tilnærming: Det mest empatisk du kan gjøre er å gripe inn». 

Dette ble sagt av provinsen Albertas minister for mental helse og avhengighet. Peter Moilanen, leder for Narkotikapolitiskt Center, skriver i et forord: «I denne rapporten har Staffan Hübinette beskrevet hvordan det skjedde da den amerikanske delstaten Oregon avkriminaliserte alle illegale rusmidler. 

Legaliseringstilhengere håpet at staten ville bli et utstillingsvindu for fortsatt avkriminalisering. Det var ikke tilfelle. Etter noen år med fortsatt økende narkotikarelatert dødelighet ble det besluttet å rekriminalisere og fortsette å søke etter en bedre modell med en kombinasjon av straff og omsorgsinnsats. 

Rapporten går også gjennom den narkotikapolitiske strategien i den kanadiske provinsen British Columbia, der skadereduserende tiltak har vært ledestjernen i mange år nå. De siste årene, ved å innføre såkalt «safe supply», en slags legalforskrivning, utvidelse av brukerrom og avkriminalisering i et forsøk på å få ned den katastrofalt høye narkotikadødeligheten. Også her har politikerne valgt en variant av rekriminalisering ved nok en gang å forby åpen rusbruk i offentlige miljøer. 

OMVURDERING 

Det finnes ulike narkotikapolitiske strategier og hva som fungerer best er komplekst og ikke alltid så lett å finne ut. Opioid- og fentanylepidemien som rammet Nord-Amerika med dramatisk økende dødstall som resultat har i flere tilfeller ført til en ny gjennomgang av narkotikapolitikken. Oregon og British Columbia er samfunnene som har kommet lengst med avkriminalisering og en vidtrekkende skadereduksjonsstrategi. Men forventningene er ikke innfridd, dødeligheten har fortsatt å stige og politikken vurderes nå på nytt. 

Fra NPCs side har vi gjennom årene argumentert for at den ruspolitiske løsningen trolig er et sted midt imellom ytterpunktene, med en kombinasjon av strafferettslige, men «smarte» straffer og forebyggende, skadereduserende og omsorgsfull innsats. 

Denne rapporten er et viktig bidrag til den diskusjonen. Så, endelig, noe om Alberta igjen. Der, etter 25 år med skadereduksjonsfokus, har beslutningstakerne nå endret strategien til mer recovery/tilfriskning. Det handler om viktigheten av å få behandling, men fremfor alt å få støtte til å finne bolig, arbeid og en sosial kontekst. Det vi trenger for et liv der rusmidler ikke spiller hovedrollen. Den strategien vil være viktig å følge og evaluere fremover. Kanskje har de funnet noe som kan føre til redusert dødelighet og et bedre liv for mange flere?» 

NARKOTIKAPOLITIKK 

Rapporten utforsker hvordan British Columbia, Alberta og Oregon har håndtert den pågående 10 opioidepidemien og raskt voksende narkotikaproblemer. Rapporten utforsker hvordan British Columbia, Alberta og Oregon har håndtert den pågående opioidepidemien og raskt voksende narkotikaproblemer. 

Gjennom en nærmere titt på avkriminalisering og skademinimeringsstrategier som safe supply og brukerrom, undersøkes de fortsatt økende dødstallene i motsetning til de forventede resultatene. Samfunn som først avkriminaliserte, velger nå rekriminalisering og ser etter alternative veier, bort fra ensidig skademinimering. Alberta fremstår som en pioner med sin recovery-modell, hvor fokus er på å kombinere omsorg og strafferettslig innsats. 

Rapporten belyser de komplekse valgene i narkotikapolitikken og gir innsikt for alle som er engasjert i debatten om hvordan man best kan håndtere narkotikarelaterte kriser i våre samfunn. I Norge har regjeringen nå lagt fram en ny stortingsmelding om en ny forebyggings- og behandlingsreform. Vi tror lesning av den svenske rapporten kan gi norske politikere viktig innblikk i både hva en ytterliggående skadereduksjonspolitikk kan føre med seg, og hvordan vi kan finne fram til smarte løsninger i spennet mellom helse, justis og individuelle rettigheter. 

Anbefales. 

Omtale ved Knut T. Reinås