Dermed er også "Rus og avhengighet" blitt synlig på dette nettstedet som fra før har hatt oversikter over somatiske og psykiatriske tilbud innen spesialisthelsetjenesten og ventelister for disse.

Tanken er at det nå skal bli lettere for fastleger, sosialtjeneste og behandlingstrengende rusgiftavhengige og gå inn på nettet og se hvor det er korte ventetider. Du kan velge om du vil se for hele landet, eller bare for helseregionen du bor i, Øst, Sør, Vest, Midt eller Nord. Du kan også velge om du vil se på "Avrusning", "Poliklinisk behandling", "Døgnbehandling korttid" (opp til 6 måneder) og "Døgnbehandling langtid (mer enn 6 måneder).

Dersom man klikker seg inn på de enkelte tiltak, finner man en nærmere beskrivelse av institusjonen eller tiltaket, telefonnummer og adresse. For de offentlige institusjonene er det også angitt hvilket helseforetak som driver tiltaket. Det ville også ha vært ønskelig om koordinerende helseforetak var oppgitt for de private institusjonene, men dette kommer kanskje etterhvert.

- Dette er et nytt skritt i rusreformen, og det er et godt verktøy for fastleger når de skal finne en plass til pasientene sine. På denne måten kan vi få utnyttet kapasiteten bedre og forhåpentligvis redusert ventetidene, sier Wegard Harsvik, statssekretær (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er imidlertid tvilsomt om ventelistene vil ha denne funksjonen, som statssekretæren uttaler forhåpninger om. Årsaken er at ventelistene er lagt opp slik at de gir uttrykk for forventet ventetid for de lavest prioriterte pasientene, hvilket i de fleste tilfeller vil si pasienter uten rett til nødvendig helsehjelp. Disse pasientene har som oftest en mye lengre forventet ventetid enn rettighetspasientene, som det tross alt er flest av.  Forventet ventetid for en institusjon på sykehusvalg.no sine sider kan godt være ett år, mens forventet ventetid for rettighetspasienter kanskje ikke er mer enn halvparten. Vi anbefaler derfor pasienter som ønsker behandling eller fastleger eller sosialtjenester som ønsker å henvise til en bestemt institusjon om å undersøke hva den reelle ventetiden for rettighetspasienter vil være før de avskriver prosjektet som håpløst.

At man synliggjør ventetidene for de pasientene som må vente lengst, kan likevel ha den funksjonen at det gjør både presse og politikere oppmerksomme på den kapasitetsmangelen som eksisterer i rusgiftfeltet.

Det kunne også ha vært ønskelig at oversikten hadde synliggjort antall ledige plasser, og antall pasienter på venteliste til hvert enkelt tiltak. Men dette er ennå ikke på plass, og det er usikkert om det blir det..

Vi legger merke til at "spilleavhengighet" er tatt med som en egen kategori innen "rus og avhengighet". Dette er etter vårt syn riktig. Spilleautomater er så kraftige og avhengighetsskapende rusmidler at de utvilsomt hører til i samme kategori som rusgiftene.

"Dobbeltdiagnoser" er også tatt med som et eget valg, og her vil man finne tilbud som i tillegg til avhengighetsproblematikk har kompetanse til å håndtere også psykiske lidelser. Vi føler oss imidlertid ikke sikre på at en skiller mellom de vanlige psykiatrilidelsene som man kan håndtere i rustiltaksapparatet og de tunge primære psykiske sykdommene som hører hjemme i psykiatrien, men hvor det også kan være avhengighetsproblematikk i tillegg. Det kan se ut som begrepet "Dobbeltdiagnoser" her er brukt svært vidt.

Av det vi kan se, er oversikten over LAR-tiltak ufullstendig. I helseregion Øst er det f.eks. ikkt oppgitt ventetider for landets største LAR-tiltak, nemlig LAR-Øst. Heller ikke LAR-Midt er med. Dersom nettstedet skal ha noen hensikt for denne pasientgruppen, må også oversikten være fullstendig.

Når det er sagt skal det bli interessant å følge ventetidsutviklingen på sykehusvalg.no framover.

Du kan gå inn på nettstedet sykehusvalg.no og klikk på "rus og avhengighet".