Økonomisk er det tøft å gi ut et tidsskrift uten noen form for støtte fra andre enn våre abonnenter og et tilskudd fra Forbundet Mot Rusgift, som ikke er noen rik organisasjon. Men vi prøver oss med to utgaver i år, og vil komme tilbake med fire nummer neste år.
I dette nummeret har vi tatt for oss den offentlige rusgiftpolitikken, hvor det skjer mye både på alkohol- og narkotikafronten. Selv om regjeringen i sin tiltredelseserklæring slo fast at «alkoholpolitikken skal ligge fast», har dette ikke forhindret at det er blitt mulig både å ta med seg økte mengder taxfree alkohol etter reiser fra utlandet, og således også
undergrave Vinmonopolets legitimitet. Og fra 1. juli i år er det også blitt lovlig å drive med «gårdssalg» av alkohol. Også på narkotikapolitikkfeltet kan det skje endringer. Selv om regjeringen har holdt fast på en restriktiv linje, har opposisjonen, inkludert ett av støttepartiene til regjeringen, programfestet flere narkotikaliberale tiltak, som f.eks. heroinforskrivning til opioidavhengige.
Regjeringen har lagt fram to viktige dokumenter: Folkehelsemeldingen «Mestring og muligheter» og «Opptrappingsplanen for rusfeltet». Disse to dokumentene bør sees i sammenheng, siden Folkehelsemeldingen uttrykker det Regjeringen mener om forebygging, mens Opptrappingsplanen i hovedsak dreier seg om behandling og rehabilitering. Opptrappingsplanen har imidlertid en omfattende situasjonsbeskrivelse, som forteller hvor omfattende rusgiftproblemene er innenfor ulike deler av befolkningen, både barn, unge voksne, eldre, den samiske befolkningen og innvandrerne. Vi har valgt å ta med hoveddelen av denne beskrivelsen, fordi den gir et godt kunnskapsgrunnlag som vi gjerne videreformidler.
Forbundet Mot Rusgift har avgitt høringsuttalelser til både opptrappingsplanen og folkehelsemeldingen. Disse syntes vi det er viktig å gjengi, fordi de peker på viktige svakheter ved disse to dokumentene.
Behandlingsfeltet strever med drop-out-problematikken. Ca. halvparten av alle rusgiftpasienter dropper ut av behandling i spesialisthelsetjenesten. Nasjonal kompetansetjeneste TSB har nettopp gitt ut en rapport som beskriver hva som gjøres for å redusere drop-out. Vi gjengir en omtale av rapporten, og peker på at den ikke har gått inn på s.k. «Frivillig tvang» som er en av mulighetene. Dette er tydeligvis elefanten i rommet, som ingen tør snakke om.
Dette er desto viktigere fordi Stortinget nettopp har behandlet et lovutkast til endring når det gjelder rettigheter og bruk av tvang på rusgiftfeltet. Dermed blir en forskrift fra den gamle sosialomsorgsloven som gjelder bl.a. ransaking, tvang o.l. revidert og forankret i dagens lovverk. Denne hjemler flere innstramminger. Forbundet Mot Rusgift deltok i en høring i Stortingets helse- og omsorgskomite om denne, og vi gjengir hva som ble sagt der.
Ungdomspartiene har nettopp deltatt i en rundebordskonferanse i regi av Elevorganisasjonen og Actis om rusgiftforebygging i skolen. Mot Rusgift var der, og gjengir synspunktene. Det var enighet om at rusgiftundervisning igjen må inn i skolen.
Narkotikapolitikken er internasjonal, og en god beskrivelse av årsaksforhold og sammenhenger når det gjelder narkotikaproblematikken i Latin-Amerika gis i artikkelen «I narkovoldens rike».
Endelig bringer vi også en omtale av boken «Spredte trekk fra kampen om forbudet i Norge» av Sven Aarrestad. Den gir et innblikk i hva offentlig rusgiftpolitikk dreide seg om under og like etter første verdenskrig.