Dermed bryter man den samlede tiltakskjede som disse institusjonene har utgjort. Alle akuttinstitusjoner og behandlingsinstitusjoner i Oslo skal overføres til Helse Øst fra 1. januar 2004, mens bo- og omsorgsinstitusjoner og lavterskeltiltak fortsatt skal drives av Oslo kommune. Statsinstitusjonene skal omhjemles til spesialisthelsetjenesteloven, mens Oslo-institusjonene fortsatt skal drives etter lov om sosiale tjenester. MARIO, metadonprogrammet i Oslo, skal deles i to, mellom kommunen og Oslo Øst. Et mindretall i sosialkomiteen, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet gikk inn for at Oslo fortsatt skulle ha et samlet ansvar.
I 2004 skal alle de overførte institusjonene fra Oslo ligge under Aker Universitetssykehus, sammen med Follo-klinikken, mens det er usikkert om dette blir den endelige plasseringen. De øvrige institusjonene innenfor helseregion Øst legges under helseforetakene i sitt distrikt. Det legges ikke opp til noe eget samlet rusforetak i Helseregion Øst. Det legges opp til at både leger og sosialtjeneste kan henvise til behandlingsinstitusjonene.
For resten av landet innebærer reformen en forenkling, ved at fylkeskommunen kuttes ut som ansvarsledd, og at ansvaret deles mellom kommune og helseforetak. Regjeringens opprinnelige forslag om å holde kollektiver og terapeutiske samfunn utenfor overføringen til staten, fikk ikke gjennomslag i komiteen. Reformen gjelder altså alle behandlingsinstitusjoner.
For Oslo, som både er fylkeskommune og kommune og hittil bare har hatt ett forvaltningsnivå, betyr reformen at klienter/pasienter må forholde seg til to nivåer istedenfor bare ett. Dette innebærer nye samarbeidsutfordringer.
Rusreform II skal opp til endelig votering i Stortinget 11. november, men i praksis er saken nå avgjort. Du finner Sosialkomiteens innstilling, her.
Her finner du en pressemelding fra Høyres stortingsgruppe, mens du finner Aftenpostens dekning av saken her.