Mindre enn hvert tredje narkotikarelaterte dødsfall skjer i Oslo. I hovedstaden var det 53 dødsfall i 2003 mot 79 året før. På landsbasis er gjennomsnittsalderen på avdøde 35 år for menn og 32 år for kvinner.

Tallene som Kripos presenterer er såkalt ujusterte, det vil si dødsfall som skyldes akutt forgiftning eller som kan settes i klar sammenheng med avdødes misbruk. - Erfaringsmessig faller antallet dødsfall noe etter at obduksjonserklæringer foreligger fra Rettsmedisinsk institutt, skriver Kripos på sine hjemmesider.

Tall fra Rettsmedisinsk institutt i Oslo viser også færre dødsfall som er relatert til narkotika. En opptelling viser at det i 2000 var 125 personer var narkotikarelaterte dødsfall. I 2003 er det foreløpig registrert 42. Rettsmedisinsk institutt presiserer at tallene for 2003 er foreløpige, og trolig kommer til å stige noe når den endelige oversikten foreligger.

Likevel er trenden klar. I 2001 hadde antallet sunket til 112, og i 2002 var det 71.

Professor og forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, Edle Ravndal, synes nedgangen er gledelig og at den i hovedsak kan tilskrives to forhold.

- Nasjonale metadonsenter har betydning. De fanger opp de tyngste misbrukerne og fører trolig til redusert dødelighet. Det andre er at vi har blitt flinkere til å etablere lavterkseltilbud til misbrukerne, sier hun. Feltpleien i Oslo er ett eksempel.

- Endelig har politikerne skjønt at mange gatenære tiltak er nødvendig, sier hun.

Du kan lese hele artikkelen i Dagens Medisin her.