Mer info om studentundersøkelsen |
Her finner du sammendraget fra studentundersøkelsen. Her kan du laste ned rapporten fra studentundersøkelsen som en PDF-fil (750 Kb) Her kan du laste ned spørreskjemaet som ble brukt under studentundersøkelsen som en PDF-fil (164 Kb) |
Det er stiftelsen Nord-Trøndelagsforskning som, på oppdrag fra Forbundet Mot Rusgift, har gjennomført undersøkelsen blant 1607 studenter ved 7 norske læresteder.
Flere andre sider ved studentenes alkoholforbruk ble også undersøkt. Dersom en ser på faktorer som kan peke i retning av alkoholavhengighet, ser det ut til at ca. 8 prosent av de mannlige studentene og ca. 4 prosent av de kvinnelige studentene kan ligge i faresonen.
En annen indikasjon på risikokonsum av alkohol kan være beruselseshyppighet. Et nordisk drikkemønster, karakterisert ved beruselse når man først drikker, fører til et stort antall ulykker og skader som skyldes selve beruselsessituasjonen. 4 prosent av kvinnene oppga å være beruset oftere enn 4 ganger i måneden, mens tilsvarende for menn var 12,9 prosent. Det store flertallet av studentene er imidlertid lang mer edruelige i sin omgang med alkohol. 60,4 prosent av kvinnene og 41,9 prosent av mennene oppga å være beruset mindre enn en gang pr. måned. Det var imidlertid bare 17,7 prosent av kvinnene og 11,4 prosent av mennene som sa de aldri var beruset.
Det var en sterk sammenheng mellom holdninger til studentenes bruk av alkohol og eget alkoholkonsum. De som var positive til studenters bruk av alkohol, drakk mest, og de som var mest negative drakk minst.
Til tross for de negative sidene ved alkoholbruken som er funnet, heter det likevel i rapporten at funnene i liten grad bekrefter mytene om "det glade studentliv" Studenter har i liten grad et større alkoholkonsum enn andre unge voksne. Det ser heller ikke ut til å være noen større andel blant studentene enn blant unge voksne ellers som bruker cannabis eller andre illegale rusgifter.
-At en såvidt stor andel likevel viser symptomer pa alkoholproblemer under studietiden, viser at det er et betydelig forebyggingspotensiale ogsa blant studenter. Studenthelsetjenesten er kanskje den instansen som er nærmest til a fange opp de med problemer, sier forsker Trond Kongsvik, som sammen med forsker Nanna Kurtze ved Nord-Trøndelagsforskning har gjennomført undersokelsen i samarbeid med lærestedene.
Forbundet Mot Rusgift peker på sin side peke på den økende skjenkevirksomheten ved lærestedene som en viktig faktor bak det alkoholproblemet som undersøkelsen avdekker. - Selv om mange forbinder hygge og kos med øldrikking, er noen av oss nødt til å peke på de negative utslagene som denne virksomheten også har. Studentorganisasjonene har her et viktig forebyggingsansvar. Forhåpentligvis kan vi få en bedre dialog om alkoholvanene i studentmiljøet med denne rapporten på bordet, tror styremedlem i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås.
Kontaktpersoner
- Trond Kongsvik, Nord-Trøndelagsforskning, tlf. 74 13 46 60
- Nanna Kurtze, Nord-Trøndelagsforskning, tlf. 74 13 46 60
- Knut T. Reinås, Forbundet Mot Rusgift