ARBEIDERPARTIET

"Arbeiderpartiet vil ha et trygt samfunn der ingen behøver å være redde for å bli utsatt for kriminalitet eller overgrep. Viktigst er det å utvikle samfunnsforhold og levekår som begrenser - ikke stimulerer - kriminalitet.  Når kriminalitet begås skal ofrene få nødvendig hjelp. Etterforsking, domstolsbehandling og soning skal skje raskt slik at gjerningspersonene stilles til ansvar for sine handlinger. Vi vil etablere flere soningsplasser, slik at køene fjernes.

Politiet må utnytte sine ressurser på en måte som gir raskere etterforskning og oppklaring av kriminalitet. De må ha kompetanse, utstyr og metoder til å møte den teknologiske utviklingen og fremveksten av internasjonal organisert kriminalitet. Arbeiderpartiet vil opprettholde og styrke nærpolitiet, og beholde tjenestesteder og lensmannskontor over hele landet. For å styrke det forebyggende arbeidet, særlig i forhold til rusmiddelmisbruk og ungdomskriminalitet, må vi få til tettere samarbeid mellom lokale politikere og politi. En fortsatt restriktiv ruspolitikk er en forutsetning for at kriminaliteten ikke skal øke. Rekruttering av kvinner og personer med annen etnisk og kulturell bakgrunn er viktig for å sikre fortsatt legitimitet og tillit til politiet.

Overgrep mot barn og vold mot kvinner er alvorlige samfunnsproblemer og brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Politiets kompetanse til å etterforske og sikre bevis i familievoldssaker må styrkes. Krisesentrene må sikres økonomiske rammevilkår slik at de kan hjelpe alle som oppsøker dem. Det er et offentlig ansvar å bekjempe menns vold mot kvinner og barn i nære relasjoner. Samtidig må vi fokusere sterkere på voldsutøverenes ansvar for sine egne voldshandlinger.

 

Arbeiderpartiet vil:

  • at unge lovbrytere skal møtes med rask reaksjon og tett oppfølging, blant annet gjennom mer forpliktende samarbeid mellom politi, foreldre, skole og barnevern.
  • sørge for raskere straffesaksbehandling i domstolene.
  • øke bruken av samfunnsstraff for unge førstegangssonere.
  • at fengslene økonomisk og faglig settes i stand til å takle et stadig mer brutalt kriminelt miljø.
  • sette inn økte ressurser for å få bukt med økonomisk kriminalitet og skatteunndragelse.
  • sikre voldtektsofre rett til bistandsadvokat uavhengig av om saken anmeldes. 
  • sørge for tilgjengelig voldtekts- og voldsmottak over hele landet og at legevakt/akuttmottak har kompetanse og utstyr til å sikre bevis.
  • at alle politidistrikt skal ha en familievoldskoordinator.
  • iverksette et landsdekkende behandlingstilbud til personer som utøver vold.  
  • bygge ut ordningen med voldsalarm for utsatte kvinner.
  • Aktivisere kampen mot kriminalitet på Internett.
  • gi et godt helsetilbud, tilbud om skole og arbeidstrening i alle fengsler, og sikre et ettervern som hindrer tilbakefall. Rusmisbrukere og psykisk syke innsatte må få tilpasset behandling.
  • få på plass en ny straffebestemmelse som rammer fysisk og psykisk vold mot kvinner i nære relasjoner.
  • gi en langt bedre oppfølging av ofre for kriminalitet -og særlig voldskriminalitet - enn  i dag. Både juridisk og medisinsk bistand må sikres.
  • lovfeste krisesentertilbudet."

Kommentar:

På alkoholområdet har Arbeiderpartiet bare programfestet at det vil opprettholde forbudet mot reklame for tobakk og alkohol".  Vi påpeker spesielt formuleringen om at "en fortsatt restriktiv ruspolitikk er en forutsetning for at kriminaliteten ikke skal øke". Det gjenstår å se hva dette betyr i det daglige arbeidet i regjering og Storting.

 

SV (SOSIALISTISK VENSTREPARTI)
 
Vi vet at dårlige levekår skaper økt kriminalitet. SV jobber for gode oppvekstforhold for barn og unge, og en trygg velferdsstat uten store forskjeller mellom fattige og rike. SV prioriterer psykiatri, rusomsorg, barnevern, krisesentre, kriminalomsorg og behandlingstilbud for voldelige. Vi jobber mot arbeidsledighet og for en strengere våpenpolitikk. Satses det ikke på disse områdene, får heller ikke politi og rettsvesen brukt sine ressurser på en effektiv måte.

Rettssikkerheten er bærebjelken i en rettsstat. SV vil derfor arbeide for et godt utbygd system med fri rettshjelp.

 

6.2.1 Forebygging:
Effektiv forebygging forutsetter kunnskap om omgivelsene. Desentralisering og nærpoliti med kjennskap til nærmiljøet er viktig.

Den vedtatte politireformen har bidratt til å svekke politiberedskapen rundt om i landet. En rekke lensmannskontor er lagt ned, noe som har skapt utrygghet i en rekke lokalsamfunn. SV vil styrke det lokale politiarbeidet, bedre politiberedskapen i hele landet og stoppe nedleggingen av lensmannskontor.

SV vil arbeide for at alle kommuner skal ansette en koordinator for å sikre Samarbeid om lokale kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT). Vi vil endre loven slik at kommunene får plikt til å ta hensyn til kriminalitetsforebygging i sin kommuneplan. Vi vil foreslå at alle yrkesgrupper som arbeider med barn må få obligatorisk kunnskap om vold, overgrep og omsorgssvikt. SV vil stå for en fortsatt restriktiv alkoholpolitikk og for et ubevæpnet politi. Ingen barn skal fengsles. I stedet vil vi bygge opp tverrfaglige alternativer for barn som i dag faller mellom alle stoler og til slutt havner i fengsel.

 

6.2.2 Likhet for loven:
SV vil kjempe for likhet for loven. Det er ikke akseptabelt at de som har mye makt og penger eller som er villige til å bruke trusler, slipper unna. SV vil arbeide for økt internasjonalt samarbeid mot organisert kriminalitet og for å forenkle muligheten til å avsløre kriminalitet. Vi vil avskaffe skatteparadisene og jobbe for økt gjennomsiktighet i finansverdenen og mot endringer og trender som gjør det enklere å skjule kriminelle handlinger.

Politiet må ha tilgang til de nødvendige metoder for å etterforske og oppklare alvorlig kriminalitet, men metodene som tillates brukt må likevel balanseres mot hensynet til personvernet og faren for misbruk. SV ønsker ikke å tillate romavlytting, fordi dette kan være særlig krenkende for uskyldige. SV vil ha en fri rettshjelp-reform, slik at langt flere kan få økonomisk bistand.

SV vil motarbeide at maktutøvelse i økende grad overlates til kommersielle, private aktører. Sikkerhet i samfunnet er et offentlig ansvar. Mangel på ressurser må ikke føre til at private vekterselskap overtar dette ansvaret, slik at trygghet i større grad blir et spørsmål om penger.

6.2.3. Raske og tilpassa reaksjoner:
SV vil avskaffe soningskøene og styrke domstolene. DNA-registeret må utvides og sikres finansiering. Rettsmedisinsk institutt må styrkes og ansvarsforholdene må avklares. SV vil i større grad ta i bruk alternativene til lukket soning, særlig for førstegangskriminelle, unge lovbrytere, rusmiddelavhengige og psykisk syke. SV vil at alle innsatte med rusmiddelavhengighet skal få tilbud om rusbehandling, enten som et alternativ til fengsel eller som et tilbud mens man soner. Et godt utdanningstilbud i fengslene er viktig for rehabilitering av innsatte. SV vil derfor sikre de innsattes rett til utdanning.


Samfunnsstraff, ungdomskontrakter, promilleprogram og konfliktråd må benyttes i større grad. SV vil styrke oppfølgingen av domfelte gjennom å satse på friomsorgen og gjennom å invitere til et partnerskap lokalt mellom kommuner, næringsliv og statlige instanser.


SV vil ha økt fokus og strenge reaksjoner på vold i hjemmet, trusler, seksuelle overgrep, vold der barn er vitner, samt voldtekt. SV vil bygge ut behandlingstilbudet til voldsutøvere og sedelighetsforbrytere.


6.2.4 Bedre tiltak for ofre og pårørende
SV vil lovfeste krise - og incestsentrene og at staten tar hovedtyngden av de økonomiske utgiftene. SV vil foreslå at det opprettes voldtektsmottak i alle fylker, og gode oppfølgings- og rådgivingstiltak for ofre for kriminalitet. SV vil bedre erstatningsordningene og gi fornærmede fulle partsrettigheter.

SV vil arbeide for at ofre for kriminalitet som blir tilkjent erstatning, får forskuddsbetalt erstatningen av staten, slik at ofrene ikke blir dobbelt skadelidende av forhold hos den kriminelle.

SV vil gi ofre for trafficking midlertidig oppholdstillatelse i Norge, og vi vil gi UDI plikt til å informere kvinner som kommer hit på familiegjenforening om mannen er dømt for vold eller overgrep eller om han har vært ilagt besøksforbud. Ved ekteskapsbrudd før tre år er gått, vil SV at det skal bli langt enklere for kvinner som har vært utsatt for mishandling å få oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag. SV vil også ha utredet muligheten til å gi den norske borgeren forsørgerplikt i inntil tre år."

 

Kommentar:

Vi vil spesielt peke på programformuleringen om styrking av det lokale politarbeidet. Kanskje vil nedleggelsen av uropatruljen i Oslo også bli reversert? Vi vil også peke på programpunktet om at alle kommuner skal ha en SLT-koordinator. Dette er etter vår mening en god målsetting, dersom den også blir fulgt opp med øremerkede forebyggingsmidler til kommunene. Dersom dette ikke skjer, vil de nye koordinatorene ha lite å jobbe med. FMR vil også peke på formuleringen om en fortsatt restriktiv alkoholpolitikk. Vi går ut fra at dette i alle fall innebærer at Vinmonopolet fortsatt opprettholdes, og at alkoholavgiftene blir opprettholdt.? FMR vil også peke på formuleringen om at innsatte rusgiftavhengige skal få tilbud om behandling som et alternativ til fengsel eller som en del av fenselsoppholdet. Dette er i samsvar med FMRs syn. SV har ingen formulering om strenge reaksjoner overfor narkotikalovbrudd, til tross for at man ønsker strenge reaksjoner mot en rekke andre lovbrudd.  Er dette en glipp?

 

SENTERPARTIET

Ein aktiv politikk på rusfeltet er viktig for å redusere skadane for samfunn og individ som bruk av rusmiddel fører til. Ein politikk der ein bruker heile det offentlege verkemiddelapparatet er naudsynt dersom kampen mot ulovlege rusgifter skal vinnast. Bruk av narkotiske stoff hos ungdom kan føre til ei øydelagt ungdomstid. For stadig fleire fører bruk av narkotika til ei øydelagd psykisk og fysisk helse. Eit godt hjelpeapparat med eit formalisert samarbeid mellom skule, politi og primær og sekundær helseteneste er avgjerande for å få ein god lokal innsats i kampen mot rusmidlar. I høve til alle rusmidlar er det viktig at ein har eit godt førebyggjande og haldningsskapande arbeid. Skulane er ein viktig aktør i dette arbeidet, og skal arbeidet mot rusmiddel lykkast, er eit godt samarbeid mellom skule, foreldre og elevar viktig.

   

Følgjene av at alkohol er vår mest vanlege, men også mest øydeleggjande rusgift, må vi i utgangspunktet innsjå. Alkoholmisbruk er i tillegg til dei direkte personlege helseskadane også årsak til indirekte skadeverknader, så som trafikkulykker, valdsbruk og kriminalitet. Senterpartiet vil ut frå denne kunnskapen føre ein restriktiv alkoholpolitikk, med fokus på blant anna ein aktiv avgiftspolitikk og regulering av sals - og skjenkjetider.

Senterpartiet vil ikkje liberalisere narkotikalovgjevinga. Det er viktigare å slå hardt ned på langarane og bakmennene enn på den enkelte brukaren, men ungdom som blir teken for å bruke narkotiske stoff må oppleve reaksjonar, og foreldra og skulen må raskast mogleg bringast inn i biletet. Fyrstegangsbrotsverk skal ikkje registrerast på rullebladet.

Ungdomspsykiatrien, PP-tenesta og barnevernet må i samarbeid med foreldre og skule vere med å førebyggje og drive ettervern overfor ungdom. Denne typen vaksenkontakt blir stadig viktigare, derfor må desse institusjonane tilførast større ressursar enn i dag. Det same gjeld skulen.

Ungdom som har hamna på skråplanet må ikkje behandlast som vaksne sjølv om dei kan ha nådd å få eit kriminelt rulleblad. Det er viktig at vi har ei breidde i tilbodet av ulike institusjonar som gjev støtte til rusmisbrukarar. Senterpartiet ønskjer å betre det offentlege behandlingstilbodet samtidig som støtta til private som driv rusinstitusjonar må styrkjast.

Mange av dei ekstreme valdstilfella vi ser i dag er kombinert med rus. Anabole steroid og andre former for dop er eit stort problem i samfunnet. Forsking har vist at bruk av slike midlar skaper psykisk ubalanse og er med på å framprovosere vald. Senterpartiet ønskjer å forsterke arbeidet mot bruk av slike midlar, både innan organiserte og uorganiserte idrettsmiljø.

Sederande (sløvande) medikament og enkelte medikament som kan ha psykiske biverknader, medfører ein risiko ved f. eks. bilkøyring og betening av maskinar. Politiet bør få midlar til å ta fleire utvida blodprøver av personar der ein mistenkjer bilkøyring i medikamentrus. Senterpartiet er imot reklame for lækjemiddel.

Ein auka bruk av offentlege midlar i kampen mot rusmiddel er både menneskeleg og økonomisk lønnsamt. Det er særs kostbart for samfunnet å ikkje ha eit godt hjelpeapparat som kan hindre at nokon blir avhengige av rus.

Som eit ledd i arbeidet med å sikre kontroll over større delar av alkoholomsetninga - og å auke tilgangen av lovlege varer - meiner Senterpartiet at Vinmonopolet skal etablere utsalsstader i alle kommunar som søkjer om det.

Senterpartiet vil

  • arbeide for eit sterkare samarbeid lokalt og sentralt mellom skule, heim, sosialkontor, helsepersonell, politi og frivillige organisasjonar om førebyggjande tiltak. Dette bør nedfellast i ruspolitiske handlingsplanar i kvar enkelt kommune.
  • at ungdomsproblem som til dømes spiseforstyrringar, vald og rusmiddelbruk skal fokuserast på i lærarutdanninga.
  • gje foreldre og yrkesgrupper som arbeider med barn og unge tilbod om kurs om rusmisbruk minst ein gong kvart andre år. Skulehelsetenesta bør brukast aktivt i opplysnings- og haldningsarbeidet i skulen.
  • styrkje arbeidet mot doping i idrettsmiljøa og blant tenåringar.
  • forby å bruke og inneha anabole steroid.
  • styrkje behandlingstilbodet for misbrukarar. Behandlingstilbod må møtast med kvalitetskrav og bli følgde opp med jamlege kontrollar.
  • gje unge rusmisbrukarar som er motiverte for behandling eit behandlingstilbod innan to veker, i tillegg til eit akutt-tilbod som inkluderer høve til overnatting.
  • ha eit godt utbygt lågterskeltilbod i tillegg til behandlingsprogram for å sikre rusmisbrukarar eit verdig liv og alternativ til å komme ut av misbruket.
  • vidareføre enkelte tilbod om skadereduksjon for heroinmisbrukarar (metadon og liknande) og følgje opp om det verkar etter føremålet.
  • sikre at kapasiteten hos LAR-sentera (lækjemiddelassistert rehabilitering) er stor nok til at alle tyngre misbrukarar som treng det får behandling. Samtidig er det viktig at primærhelsetenesta kan følgje opp under behandlinga. Dette krev auka ressursar i heile behandlingskjeda.
  • setje inn auka ressursar for å få fengsla fri for narkotika.
  • at tvangsinnlegging kan gjennomførast i tilfelle der det ikkje finst andre alternativ. Særleg må gravide narkotikamisbrukarar tvangsbehandlast dersom dei ikkje klarer å stanse misbruket på annan måte. Gravide rusmisbrukarar skal ikkje ha metadon.
  • ha ei sterk satsing på ettervern.
  • vidareføre strenge straffer ved narkotikalovbrot, og oppretthalde lovforbodet mot cannabis.
  • gje økonomisk støtte til pårørandesenter.
  • innføre strengare kontroll av skjenkjestader og hardare reaksjonar ved brot på skjenkjelova.
  • forsterke kampen mot illegal omsetning og smugling av alkohol.
  • vidareføre restriksjonar i alkoholpolitikken i form av sals- og opningstider, ein aktiv avgiftspolitikk og reklameforbod.
  • at vin og brennevin berre skal omsetjast gjennom Vinmonopolet.
  • påleggje Vinmonopolet å etablere utsalsstader i alle kommunar som søkjer om det.
  • styrkje samarbeidet med frivillige organisasjonar i rusfeltet for å få ein betre forankra politikk.
  • avklare tilhøvet mellom teieplikt og informasjonsplikt for å sikre naudsynt tverretatleg samarbeid.
  • styrkje samarbeidet mellom psykiatri- og rusfeltet."

Kommentar:

Vi liker at SP ønsker å føre en aktiv rusgiftpolitikk og at partiet har en klar holdning mot alle illegale rusgifter og bl.a. fastslår at det vil opprettholde strenge straffer for narkotikalovbrudd og opprettholde lovforbudet mot cannabis. Vi liker også målsettingen om å øke tilførselen av ressurser i hele behandlingskjeden, og for å få fengslene fri for narkotika. Vi hilser også velkommen formuleringen om å forsterke kampen mot illegal omsetning og smugling av alkohol og om å videreføre restriksjoner og avgiftspolitikk på alkoholområdet. Men har Senterpartiet tenkt igjennom hva det vil bety å pålegge Vinmonopolet å åpne utsalg i alle kommuner som søker om det? En ting er at det vil øke tilgjengeligheten til alkohol, og dermed også skadevolumet. Men mange av de rundt 200 Vinmonopolbutikkene som eksisterer i dag balanserer på grensen av økonomisk lønnsomhet. Skal butikker åpnes i enda mindre kommuner, vil man fort undergrave Vinmonopolets økonomiske bærekraft, og dermed dets mulighet til fortsatt å spille en alkoholpolitisk rolle.Eller mener Senterpartiet at staten skal subsidiere alkoholomsetning i grisgrendte strøk? Vi er også enige i at regjeringen må styrke samarbeidet med frivillige organisasjoner for å få en bedre forankret rusgiftpolitikk.

 

Konklusjon: Arbeiderpartiet profilerer seg lite på rusgiftpolitikken, SV noe mer, mens Senterpartiet har de klart mest ambisiøse programformuleringene. Her kan det ligge an til interne konflikter, ikke minst når sprøyteromsevalueringen legges fram om et års tid, men kanskje allerede i statsbudsjettdiskusjonen når alkoholavgiftene skal fastsettes. I mellomtiden står vi i FMR selvsagt gjerne til disposisjon med råd og dåd for å få til best mulige kunnskapsbaserte løsninger på de mange rusgiftpolitiske dillemmaene regjeringen meget snart vil stå overfor.