Disse institusjonene blir nå å betegne som spesialisthelsetjenester. Men sosialminister Ingjerd Schou understreket i sitt innlegg at dette ikke betyr at den sosiale dimensjonen ikke lenger skal være viktig. De regionale helseforetakene får nå også et ansvar for å inkludere den sosialpedagogiske tilnærmingen til arbeidet. Dette går ifølge Schou fram av lovformuleringen; RHFene får ansvar for "tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelmisbruk". Reformene innebærer etter Schous oppfatning heller ingen endringer i den kommunale sosialtjenestens overordnede ansvar for rusgiftproblematikere. Dette ansvaret skal videreføres. Reformen innebærer at både sosialtjeneste og lege får henvisningsadgang, noe som innebærer at den rusgiftavhengige kan bli henvist til behandling av den instans vedkommende først kommer i kontakt med.

 

Reformen innebærer dessuten at den enkelte etter sosialtjenesteloven - på samme måte som etter helselovgivningen - skal ha rett til individell plan når det er behov for langvarige og koordinerte tjenester. Mange rusgiftavhengige har slike behov.

Helseminister Høybråten varslet i sitt innlegg at Helsedepartementet i samarbeid med Sosialdepartementet vil utarbeide en forskrift som vil regulere henvisningspraksisen mellom kommunehelsetjeneste og sosialtjeneste, for å sikre at henvisningene fra lege og sosialtjeneste samordnes innholdsmessig og at helseforetakene vurderer disse henvisningene likt.

Høybråten hadde også merket seg at et flertall i Sosialkomiteen mener at Oslo står i en særstilling (og at et stort mindretall faktisk mente Oslo burde vært unntatt fra den delen av reformen som gjaldt overføring av institusjoner), og lovte at han gjennom egnede styringskanaler vil se til at Helse Øst samarbeider med Oslo kommune i forbindelse med overtakelsen av ansvaret for 24 institusjoner.

Du kan lese sosialminister Ingjerd Schous innlegg i Odelstinget vedr. Rusreform II

Her kan du lese helseminister Dagfinn Høybråtens innlegg i Odelstingsdebatten om Rusreform II.

Du kan lese sosialkomiteens innstilling til Rusreform II her .