Helsedepartementet

Kopi:

Sosialdepartementet

Justisdepartementet

Stortingets Sosialkomite

Sosial- og Helsedirektoratet

 

                                               

Oslo 15.03.04

 

Rusreformen må følges opp - innsatsnivået må økes.

 

Forbundet Mot Rusgift, samlet til årsmøte i Oslo den 13. mars 2004 har diskutert omleggingen av behandlingsapparatet for rusgiftavhengige, og vil uttale:

 

Rusreformene som overførte behandlingsinstitusjonene for rusgiftavhengige fra fylkeskommunene til helseforetakene er nå gjennomført. Men det viser seg at reformen er underfinansiert, og dette skaper fare for at alkohol- og narkotikaavhengige vil få et knappere tilbud i tiden som kommer, samtidig som reformen allerede har ført til økt etterspørsel etter behandling.

 

Forbundet Mot Rusgift er redd for at denne situasjonen vil føre til økt press i retning av kortere behandlingstider og mer medikamentassistert behandling, til tross for at det er godt dokumentert at langtidsbehandling og medikamentfri behandling har gode resultater og kan føre til fullstendig rehabilitering  til et normalt og samfunnsgagnlig liv, selv etter mange års rusgiftavhengighet. Ikke minst boka, "Vi greide det. 21 historier som viser at det nytter", som FMR var med-utgiver av i fjor, samt en rekke evalueringsrapporter viser dette klart.

Forbundet Mot Rusgift vil derfor understreke at hovedtyngden av de langtids- og medikamentfrie behandlingstilbudene  vi har i dag, må videreføres og -utvikles.

 

Reformen har heller ikke forsterket ressursene i 1.linjen. Primærhelsetjenesten trenger kompetanseoppbygging. Retten til individuelle planer krever ressurser. Oppfølging av pasienter og klienter som er i institusjon eller i medikamentassistert rehabilitering, krever ressurser. Samarbeidet mellom helse- og sosialtjenester i 1. linjen og institusjonene i 2. linjen krever også ressurser. Forbundet Mot Rusgift vil derfor etterlyse en "Rusreform III" som gjelder samarbeidet og utviklingen av tiltakstjenester for rusgiftavhengige i kommuner og bydeler.

 

For å komme på offensiven i disse spørsmålene vil vi foreslå at det blir bevilget en milliard ekstra til rusgiftsektoren på årsbasis, hvorav 200 millioner brukes til å styrking av helseforetakenes drift av rusgiftinstitusjonene, og de øvrige til styrking av kommunenes arbeid med oppfølging av rusgiftavhengige.

 

                                                                                                           

Med hilsen

Forbundet Mot Rusgift

 

 

Knut T. Reinås

forbundsleder