Til Helse- og omsorgsdepartementet

Kopi:
Arbeids- og Sosialdepartementet
Justisdepartementet
Stortingets Sosialkomite
Sosial- og Helsedirektoratet

Forbundet Mot Rusgift er redde for at denne situasjonen vil føre til økt press i retning av kortere behandlingstider og mer medikamentassistert behandling, til tross for at det er godt dokumentert at langtids behandling og medikamentfri behandling har gode resultater og kan føre til fullstendig rehabilitering til et normalt og samfunnsgagnlig liv, selv etter mange års rusgiftavhengighet. Ikke minst boka "Vi greide det. 21 historier som viser at det nytter", som FMR var medutgiver av i 2003, samt en rekke evalueringsrapporter viser dette klart.

Forbundet Mot Rusgift vil derfor understreke at hovedtyngden av de langtids- og medikamentfrie behandlingstilbudene vi har i dag må videreføres og -utvikles.

Reformen har heller ikke forsterket ressursene i 1.linjen. Primærhelsetjenesten trenger kompetanseoppbygging. Retten til individuelle planer krever ressurser. Oppfølging av pasienter og klienter som er i institusjon eller medikamentassistert rehabilitering krever ressurser. Samarbeidet mellom helse- og sosialtjenester i 1. linjen og institusjonene krever også ressurser. Forbundet Mot Rusgift vil derfor etterlyse en "Rusreform III" som gjelder samarbeidet og utviklingen av tiltakstjenester for rusgiftavhengige i kommuner og bydeler.

For å komme på offensiven i disse spørsmålene, vil vi foreslå at det blir bevilget en milliard kroner ekstra til rusgiftsektoren på årsbasis, hvorav 200 millioner brukes til styrking av helseforetakenes drift av rusgiftinstitusjonene, og de øvrige til styrking av kommunenes arbeid med oppfølging og integrering av rusgiftavhengige.

Knut T. Reinås
Forbundsleder