Og med det vender alle fire den klassiske rockemyten om «sex, drugs & rock 'n' roll» ryggen.

- Det hender jeg er nødt til å forklare meg litt mer enn jeg synes er nødvendig. Men når folk forstår at jeg mener alvor møter jeg stort sett respekt, sier Tarjei Strøm (25).

- Jeg var 15-16 år da de første kameratene mine begynte å drikke. Jeg så at det ofte hadde med sosiale knuter å gjøre, eller gjengsamhold. Jeg trengte ikke alkohol for noen av delene, sier Tarjei.

Nå er Tarjei 25 år og har lenge gjort som han vil. Han fortsetter å leve et liv «klinisk fritt» for rusgifter. 

- Det ville være for dumt å begynne nå. Jeg opplever veldig mye på turné og ellers med musikken. At jeg ikke drikker, gjør at jeg kan nyte opplevelsene i enda fullere drag.

At Tarjei har farris i glasset, betyr ikke at han går og legger seg for å sove med en gang konsertene er over. Er det fest, så er han selvsagt med.

- Det hender at folk spør meg «hva var det egentlig som skjedde i går kveld». Men jeg fører ikke regnskap over folk som dummer seg ut. Det er ikke min stil. Jeg driver heller ikke med «preking». Folk får selv finne ut hvordan de vil leve sitt liv.

- Men standpunktet krever noen forklaringsrunder når du er ute på turné?

- Ja, «skal vi ta noen øl etter konserten», er en fast sjargong fra folk man møter. Og enkelte har vanskelig for å tro det, når jeg sier at jeg ikke drikker. «OK, du knipser drops i stedet», sier de. Når de skjønner at jeg ikke driver med det heller tror de at jeg er kristen eller at jeg kommer fra en alkoholikerfamilie. Ingen av delene er tilfelle.

- De færreste musikere tar det valget som jeg har tatt, men jeg ser at flere og flere holder seg unna «fest hver kveld»-stilen. Den livsstilen går ut over den jobben man skal gjøre.

Bergens popprins, Sondre Lerche, er enig. Men for ham går det mest av alt på smak.

- Jeg liker best brus, sier Sondre Lerche og sier videre at dette er et valg som byr på få komplikasjoner.

- Møter jeg folk jeg ikke kjenner, så hender det at jeg er nødt til å forklare meg litt. Ellers er det veldig enkelt.

- Det hender også at jeg sier ja takk hvis noen byr på et glass for høflighets skyld. Da later jeg som om jeg tar en slurk eller to og setter glasset fra meg ved en passende anledning.

- For meg handler ikke dette om noe annet enn at folk liker ulike ting og må ha lov til det. Jeg vil ikke preke.

Sondre Lerche har lest sin andel rockebiografier, men det er ikke skjebnen til Janis Joplin og Jimi Hendrix som har avskrekket ham.

-Nei, det har jeg ikke noe forhold til.

Mikal Telle er DJ, men mest kjent for plateselskapet Tellé Records som oppdaget Röyksopp og Kings of Convenience. Han har et antirus-standpunkt i en slik grad at han aldri har nytt alkohol eller andre rusgifter.

- I ungdommen var jeg engasjert i StraightEdge-bevegelsen, en bevegelse som forsøker å finne alternativer til rusgift. En slags motreaksjon til punken. De ønsket å beholde energien i ungdomskulturer, men uten rusgift og rølp. 

- På den tiden var jeg litt mer dømmende overfor de som drakk, enn jeg er i dag. Nå ser jeg på det som et personlig valg. Jeg har mange venner som drikker og de er ikke dårligere venner av den grunn.

Begrunnelsen for standpunktet har variert litt for Mikal i årenes løp.

Han er veldig engasjert i plateselskapene sine. For tiden er det viktigste mot rusgift-argumentet for ham at han får gjort utrolig mye mer dersom han lar være å drikke.

Mikal Telle har vært en sentral person i elektronika-miljøet i Bergen helt siden andre halvdel av nittitallet. Et miljø som ofte er blitt knyttet til rusgiften ecstasy.

- I Bergen hadde vi et nokså sunt miljø. Oppfatningen av at miljøet var narkoinfisert spredte seg likevel. Det resulterte blant annet i at flere fester ble raidet av politiet, men man fant i høyden litt hasj.

Historisk sett har en del musikk blitt til under rusgiftpåvirkning, men Mikal tror det i liten grad skjer i dag.

- Alle musikere jeg kjenner har fullt fokus på musikken. Er de ruset mens de komponerer dreier det seg i så fall om hasj. Det blir det som regel nokså laid-back musikk av.

Han er likevel kritisk til «skremselspropaganda» rundt alkohol.

Kristelig Folkeparti og andre gjør feil når de ensidig fokuserer på skadevirkningene. I stedet burde de få frem at det åpner seg like mange muligheter for opplevelser uten alkohol og andre rusgifter, som det gjør med, sier han.

Du kan lese en artikkel om dette i Bergensavisen.