Tidligere forskning har vist at både mennesker og dyr som er glade i søtsaker ofte har lettere for å få for høyt alkoholinntak. Samtidig antar man at det finnes en kobling mellom gener og alkoholproblemer.

I en undersøkelse som presenteres i forskningstidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research mener imidlertid forskerne at sansen for søtsaker utvikles før den overdrevne sansen for alkohol, og at det kan være en markør for en genetisk risiko for å bli alkoholiker.

Arvet søtsans

Forskerne ledet av psykiatriprofessor Alexei B. Kampov-Polevoy ved Mount Sinai medisinske skole brukte 163 universitetsstudenter som forsøkskaniner. 81 av disse hadde foreldre med alkoholproblemer.

Hver av disse måtte smake seg gjennom en rekke sukkeroppløsninger for å gi karakterer for søthet og smakfullhet.

- Folk kan regulere hvor mye søtsaker de spiser, men de er som regel mindre opptatt av hvordan de reagerer på søtsmaken, forklarer Kampov-Polevoy.

De studentene som hadde foreldre med alkoholproblemer var over dobbelt så glade i søtsakene som de som ikke hadde personer med slike problemer i familien, viste undersøkelsen.

Dette indikerer at sans for søtsaker kommer før alkoholproblemene. Dette styrker hypotesen om at det er en forbindelse mellom det å være glad i søtt og genetisk risiko for å få alkoholproblemer, mener David Overstreet, som er psykiatriprofessor ved senter for alkoholstudier ved North Carolina-universitetet.

Du kan lese hele artikkelen i Firda.

Du kan lese en tilsvarende melding om saken hos Forskning.no

Her finner du en pressemelding fra EurekAlert om saken.

Artikkelen har stått i Alcoholsm. Du finner tidsskriftet online her.

En tidligere artikkel om tilsvarende forskning heter: " Preference for Higher Sugar Concentrations and Tridimensional Personality Questionnaire Scores in Alcoholic and Nonalcoholic Men" og sto i
Alcoholism 22(3): 610; Dec 1998