Styrkede rettigheter for barn av foreldre med rusgiftproblemer eller psykiske lidelser

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har nettopp sendt ut på høring et lovforslaget som skal pålegge helsepersonell å ivareta barns behov når foreldre har psykisk sykdom, rusgiftavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade. 130.000 familier i Norge har et eller flere medlemmer med slike problemer. Ett av forslagene er plikt til å informere barna. Dette krever blant annet endringer i reglene om helsepersonellets taushetsplikt. Lovforslaget innebærer også at spesialhelsetjenesten skal ha barneansvarlig helsepersonell med særskilt ansvar for å følge opp barn. Høringsfristen er satt til 22. august.

Overdosestatistikk og heroin

Kripos har nå offentliggjort sin narkotikastatistikk for 2007, bestående av beslag av ulike stoffer, og en oversikt over narkotikarelaterte dødsfall. Det framgår at beslagene av heroin har økt i antall, men at beslaglagt mengde heroin ikke har vært så lav på mange år. Antallet narkotikarelaterte dødsfall er økt med ca. 25 prosent på landsbasis og er nå oppe i 244. Mesteparten av økningen er kommet i Oslo. I en artikkel på FMRs nettsider antydes det at økningen først og fremst skyldes endret registreringspraksis i Oslo. Du kan lese mer her.

Forskning i Danmark:

Danske unge som ikke drikker alkohol, holdes utenfor

Dansk ungdom har europarekord i inntak av alkohol, og det har sin helt naturlige forklaring. Det viser sig nemlig, at de unge, som ikke drikker eller drikker meget lite, blir kjørt ut på et sidespor. De betraktes som barnslige og kjedelige, og kameratene deres gidder ikke å være sammen med dem. Det forteller Jakob Demant fra Center for Rusmiddelforsking til Dagbladenes Bureau.

Han har nettopp fått offentliggjort en ph.d. avhandling om unge danskers festkultur og alkoholens betydning. Undersøkelsen er basert på intervjuer med 150 ungdommer som han har fulgt opp fra de gikk i 8. klasse til de avsluttet folkeskolens 10.klasse. Resultatet er skremmende. - De unge som ikke drikker seg fulle på festene, har det vanskelig. Kameratene regner ikke med dem, og de glir ut av det sosiale fellesskapet, sier han til Dagbladenes Bureau.

Men det er ikke bare tenåringer som utsettes for hardt press hvis de velger et promillefritt liv, sier Hasse Scneidermann, som er generalsekretær i NordAN (Nordisk alkohol- og narkotikapolitisk samarbeid). Her arbeider man med å redusere bruken av alkohol og narkotika. Han har selv vært avhengig av alkohol, men i dag rører han ikke denslags, og det er nesten et like stort sosialt problem som da han drakk, forteller han.
- Jeg opplever stort sett alltid at jeg blir avkrevd en forklaring på hvorfor jeg ikke drikker, og det er grenseoverskridende. Jeg kjenner mange tidligere alkoholikere som synes det er belastende å delta i sosiale sammenkomster, fordi de kommer på utstilling. Det betyr dessverre at en del sprekker, fordi de ikke klarer presset. Andre holder seg helt vekk.

Kit Brohold, som er alkoholkonsulent i den danske Sundhetsstyrelsen, opplyser at Danmark er det land i Europa som har lavest andel avholdende, nemlig 7 prosent, mens det for eksempel i Italia er hele 40 prosent. Det betyr at man er avviker dersom man ikke drikker alkohol, og det forårsaker et voldsomt drikkepress.
- Det burde respekteres hvis man ikke vil drikke, uansett hvilke grunn man eventuelt har. For eksempel den enkle grunn at man helst vil være i god form neste dag. Men ofte blir man avkrevet en forklaring, og dette presset bidrar til danskenes intensive alkoholkultur, sier Kit Brohold til Dagbladenes Bureau.

Krever 0-grense for narko-sjåfører

Motorførernes Avholdsforbund krever 0-grense for narkosjåfører. I dag er det ikke forbudt å kjøre i pillerus i Norge
- Det er ulovlig å bruke narkotika i Norge, men i praksis er det lov å kjøre bil i lett narkorus. Det er helt urimelig, sier prosjektleder Bjarne Eikefjord i MA, Motorførernes Avholdsforbund.

Narkometere

Nå kommer det snart nye og enkle måleapparater, såkalte narkometere, som kan avsløre om sjåføren har brukt narkotika. Utrykningspolitiet samarbeider med flere EU-land om utprøving av flere slike apparater. MA mener lovverket må endres før narkometerne blir tatt i bruk.
- 0-grense for narkotikabruk bak rattet er en forutsetning for at de nye måleapparatene skal kunne brukes, sier Eikefjord.
Han begrunner det med at måleapparatene bare gir svar på om sjåføren er påvirket av sterke medisiner eller narkotiske stoffer. De viser ikke hvor høy konsentrasjonen er av de forskjellige stoffene.
- Vi trenger et absolutt forbud mot å sette seg bak rattet hvis man har brukt narkotika eller medisiner med varseltrekant. Det er et forbud som er lett å forholde seg til og lett å håndheve for politiet, sier Eikefjord. Du kan lese et nettoppslag om dette her.

”Du trenger ingen unnskyldning”

Forbundet Mot Rusgift har fått produsert en 30-sekunders TV-spot, som bl.a. er vist på TV2 og TV3 sist jul, påske og pinse. Filmen fokuserer på at folk ikke aksepterer at noen lar glasset stå, men graver og spør og skaper oppstyr.Filmen er også lagt ut på Youtube, og du kan se den fra . FMRs hjemmeside her

Samarbeidsnettverk for kvinner i alkohol- og narkotikaspørsmål - SKAN stiftet

Konferansen “Hverdagsutfordringer kvinner og alkohol -Konsekvenser for familie og arbeidsliv” samlet kvinner fra et 20-talls ulike organisasjoner, og endte opp med et nytt samarbeidsnettverk for kvinner i alkohol- og narkotiksspørsmål. Anne-May Hogsnes valgt til sammenslutningens første leder. Du kan lese et referat fra stiftingskonferansen her