- Paracet og andre smertestillende legemidler med paracetamol er farlig når de brukes feil. Enten ved at man tar en akutt overdose, eller ved at man ikke er klar over hvor mange medikamenter som faktisk inneholder paracetamol, sier avdelingsoverlege og professor i akuttmedisin Steinar Jacobsen ved Ullevål Universitetssykehus til nyhetesbyrået Newswire.

I Storbritannia har Paracet og tilsvarende produkter lenge vært til salgs i dagligvarebutikkene. Antall dødsfall som direkte skyldes paracetamol er 200 hvert år. I Norge dør 1-2 personer hvert år av paracetamol-forgiftning.

- I tillegg til dødsfall der paracetamol er direkte årsak, dør ytterligere 300 hvert år i Storbritannia på grunn av en kombinasjon av paracetamol og andre ting, sier avdelingsdirektør Erik Andrew ved Giftinformasjonen i Sosial- og helsedirektoratet.

- I Danmark har man kunnet kjøpe paracetamol-medikamenter reseptfritt i 2 år. Det er fortsatt litt tidlig å analysere tall, men nå det er 15-16 dødsfall som direkte skyldes paracetamol, opplyser Andrew.

I Norge vil man få kjøpt esker med inntil 20 tabletter i butikken. Det kan man ikke i noe annet europeiske land. I danske butikker inneholder største tillatte forpakning 10 tabletter, i Storbritannia 16.

Du kan lese mer om dette hos Newswire.