Landsmøtet i 1979

Magnar Solbakk er her nr. 2 fra venstre er her nr. 2 frå venstre under FMR sitt landsmøte i 1979. Dei andre på bildet er Tor Øystein Olsen, Knut T. Reinås og Inger Christensen.

E` har vært med i Forbundet Mot Rusgift i 30 år; - mye over halve livet mitt. Det første møte og de første årene hadde kanskje størst betydning for senere ståsted. I 1975 kom e` fra Nesna lærerskole til påskeleir på Vang i Valdres. Iført blomstret skjorte og fiolett jakke med jesusmerke på, langt hår og gule briller. Likevel, på 70-tallet fikk e`, av ei nyinnmeldt jente, betegnelsen som "den mest normale" i FMR. (Det har e` levd lenge på). Vel, første-inntrykket var et virkelig "fargerikt fellesskap".

FMR ga meg et nyttig ståsted for rusgiftpolitikk. Tanker ble satt i system. På 1970-tallet var nettopp FMR en organisasjon med ideologisk debatt; - et samfunnsengasjement etter min smak. Men, i ettertidens klokskap behandlet vi (i flertallet) den interne uenigheten på en "firkantet" måte. Siden har forankringen til FMR vært nyttig. For eksempel når vi i disse dager skal diskutere alkoholpolitiske handlingsplan i Brønnøy kommunestyre.

Hvorfor er vi rusgiftmotstandere? Fra e` var 10 til e` var 17 år utvikles argumentasjonen fra en sosial helse til en fysisk helse, og fra e` var 17 til e` var 20 år går det fra en religiøs til en politisk begrunnelse. I 1970-tallets FMR var det diskusjon om hva som er den alvorligste rusgiftskaden. - Vi venstreradikale la vekt på den politiske passiviseringa og rusgiftene som et middel for undertrykkelse. Vi forsøkte også å sette de andre skadene inn i klassekampperspektiv: Det var fysiske- og psykiske skader, sosiale skader, og ressurstap / økonomiske skader.

Hva er årsaken til rusgiftproblemet? Svaret vi ga på dette spørsmålet - ga oss også svaret på hva som måtte gjøres med problemet? Ulikt ideologisk ståsted ga ulikt svar: Vi framholdt at den materielle basis - produksjon og spredning - var hovedårsaken til rusgiftproblemet. Mens våre motdebattanter ("de borgerlige idealistene") påstod at det var folks holdninger / rusgiftkulturen som var hovedårsaken. Altså, den store og evige debatten om årsak og virkning, om høna eller egget. I FMR var vi vel egentlig enig om at det var en dialektisk vekselvirkning. Men, når vi nevnte at den norske stat var rusgiftprofittør og hovedmotstander nr. 1; - så var det ny bensin til bålet.

"Hvorfor drikker Jeppe?" - På 1970-tallets venstreside var det også en sterk ide om at hovedårsaken til rusgiftproblemet var de undertrykkende forhold i samfunnet. Fikk vi bare et bedre samfunn (les: sosialisme eller kommunisme) - ja, da vil rusgiftproblemet opphøre. Denne symptomteorien hadde heldigvis liten eller ingen oppslutning i FMR, men den gjorde at vi kom mellom "barken og veden" - i klemme mellom høyresida og venstresida. - Kanskje en god plass å være for ideologisk debatt, men en dårlig plass for å vinne masseoppslutning. I FMR framhevet vi at de økonomiske-sosiale-fysiske-psykiske forhold i et samfunn hadde en viktig betydning, men at det var rusgiftproduksjon og -spredning samt rusgiftkulturen ("ideene om rusgift er bra og hører med") som bestemte problemets omfang og skade. - Derved var ringen sluttet - skulle det bli noen radikal samfunnsendring; så måtte folk ikke bli passivi-sert av rusgift. - Folket trengte klarhet, og atter klarhet.

FMR var ideologisk debatt, møter og avisinnlegg, påskeleir og sommerleir, redaksjonsmøter og Mot Rusgift salg; - men også vennskap og forelskelser. - Og e` er fortsatt gift med Solveig - vi møttes i FMR på 70-tallet. Nettopp vi to har i en 15 års tid vært protokollkomiteen i FMR; - og vi ser at i forhold til antall medlemmer og tilgjengelige ressurser gjøres det et svært godt arbeid. - Takk til alle som står på!

Er det håp for framtida? - Vel, har rusgiftprofittørene og markedsliberalismen styrket seg på 30 år. Samtidig er det et positivt paradoks - at selv i USA er tobakksindustrien under press; - og restriksjonene mot røyking blir sterkere og sterkere i Norge. Derfor er det håp for framtida, - at "vinden fra høyre vil snu" og at også rusgiftmotstanden igjen vil øke. Forbundet Mot Rusgift er en liten og vakker blomst - "Still crazy after all these years".

Gratulerer med de første 100 år - måtte framtida bli FMRs!

Magne Solbakk, 8900 Brønnøysund