Jon (Skjølsvold) Ryen

Jon (Skjølsvold) Ryen kom med i NSUA under gymnastida på Orkdal landsgymnas, og var med på skipinga av Studentavholdslaget i Trondheim våren 1969. Her ser vi han i aksjon under NSUAs sommerleir 1972.

Jeg var ikke født inn i et avholdsmiljø, men hadde gitt klart uttrykk for at å røke og drikke var noe stort tull, så mor og far syntes godt jeg kunne melde meg inn i "Sverre". Mange andre "håpefulle" hadde sikkert fått med seg den samme formaninga, for jeg minnes at rektor Ræder var imponert over oppmøtet av førsteklassinger på det første møtet i "Sverre". Mange av disse vart borte etter hvert, men jeg var med såpass aktivt at jeg vart valgt inn i styret. Jeg har tatt vare på et utklipp fra "Folket", der det står om at NSUA-laget "Sverre" har hatt årsmøte, og at det nye styret er konstituert med denne sammensettingen: Formann: Magne Bø, Nestformann: Asbjørg Ekli, Kasserer: Jon Skjølsvold, Sekretær: Olaug Gjelsvik, Styremedlem: Eli Sødal. "Sverre" er kommet i god gjenge i år og det har meldt seg inn ganske mange nye medlemmer, sto det i bladet. Kassererjobben hadde jeg visst i to år, og jeg ser for meg alle medlemskortene jeg fylte ut.

Vi hadde møter på skolen, og jeg minnes da vi hadde besøk av Riksinstruktøren, som underholdt oss med enmannsteater. Rene "stand-up"-komikeren, men navnet hans har jeg glømt.

Ellers kan jeg ikke minnes at det var særlig stor aktivitet i denne perioden, og det var nok helst folk som bodde heime i Orkdalen eller på Løkken som reiste på kurs og møter. For oss hybelboere var det utenkelig å dra andre steder enn heim når vi hadde fridager eller ferie.

Stabeisen

Jeg var eneste avholdsmannen i gjengen som laga russerevy, og en av ganske få i hele avgangs-kullet, når vi ser bort fra dem som organiserte seg i "kristenrussen". Det gjorde et visst inntrykk at jeg i russetida kjørte rundt på fars "Tempo" motorsykkel. Så bar det til "byen" og arkitektavdelinga på NTH. Der var det mildt sagt ikke mye avholdsungdom! Jeg opplevde mange sårende øyeblikk med mangel på respekt fra både studenter og lærerpersonell, ikke minst under ekskursjonen til Italia!

Etter et opphold i studiet mellom første og andre avdeling, kom jeg inn i en ny klasse, og det gjorde ikke saken bedre, så da begynte jeg aktivt å lete etter meningsfeller i studentmiljøet. Det sto "Studentavholdslaget" på en av postboksene, og jeg la lapper i boksen, men ingen henta dem. I Oslokatalogen fant jeg adressa til NSUA, og sendte brev med etterlysning av laget, og jeg var også lettsindig nok til å tilby meg å være med på eventuell nyetablering. Det kom svar fra Stein Berg, som ba meg ta kontakt med søstra Åse, som gikk første året på kjemi. (Jfr. artikkel av Åse Berg.)

Oppstarting av SA

Det gikk et år før laget kom i gang, først på februar 1969. Åse vart valgt til formann, og jeg var nestformann. I løpet av våren fikk vi over tretti medlemmer, og organiserte mange studieringer på Karl Evangs bok "Aktuelle narkotikaproblemer". Etter at vi kom heim fra påskekurs, overtok jeg ledervervet, slik at Åse skulle få konsentrere seg om oppgaven som Distriktsombud. (Vi hadde forøvrig blitt et nyforelska par under oppholdet på "Hugali", gifta oss sommeren 1970, og utgjorde "radarparet" Skjølsvold.)

Storsatsing

Jeg deltok på Nordiske Studentdager i Sverige, og fikk ny inspirasjon. Styret hadde laga en ambisiøs plan for haustsemestret, og la vekt på å bli mest mulig synlig i miljøet. Vi gikk høgt ut på banen og presenterte programmet med intervju både i aviser og radio: Det var først et åpent debattmøte med overlege Kjølstad om narkotikaproblemet, i forbindelse med filmen "Himmel og helvete", i samarbeid med Trondheim Kinematografer. Vi fikk faktisk vist kinoreklame før alle byens forestillinger i lang tid forut for møtet!

I samarbeid med kulturutvalget i Studentersamfundet, arran-gerte vi paneldebatt med tittelen "Rusdrikkloven - Norges nasjonalantikvitet?" med den høgt profilerte byfogd Arvid Dahle, bedre kjent som petitskribenten Adrian i Adresseavisen, som en av deltakerne. De to andre i panelet var redaktør Søraa i "Folket" og medlem av Rusdrikklovutvalget, politimester Nyhus (etter at lederen av utvalget, st.repr. Skogly meldte forfall). Anders Talleraas var hyra inn som debattleder, for han var alt da en rutinert politiker. Ett eller to losjemøter den kvelden var spontant avlyst for å fylle spisesalen i Samfundet, og nesten hele debatten vart sendt i opptak i lokalsendinga for Trøndelag. Plakaten vi fikk trykt opp og spredte over hele byen, var sponsa av E. C. Dahls bryggeri (reklame for Coca Cola) etter avtale med sjefen sjøl, Jørgen B. Lysholm. Frekkheta hadde ingen grenser! Og vi vart lagt merke til! Vi deltok aktivt i debatter på vegg-avisa på NTH og i Samfundets blad "Under Dusken". Vi delte ut løpesedler i polkøa, fikk vedtatt resolusjon mot alkohol- reklame på lørdagsmøtet i Studentersamfundet, og hadde mange andre påfunn.

B 60

Vi fikk etter hvert mange medlemmer, både på NTH og Lærerhøgskolen, og da Samskipnaden bød fram kjellerlokaler i Studentbyen på Moholt til organisasjoner, kasta vi oss på og fikk tildelt B 60, der vi, med meg som primus motor, innreda kontor og møtelokale med eget do og brukt stensilmaskin. Edruskapsnemnda i Trondheim kommune var nok en gang en god økonomisk medspiller. Vi stensilerte bl.a. eget medlemsblad, SA-Nytt, etter mønster av Forbundets "Fnytt". Første hausten inviterte vi SA-Oslo til Trondheim, året etterpå arrangerte vi Nordiske Studentdager, og senere også Landsmøtet. Det er vel ikke for mye sagt at organisasjonen fikk to tyngdepunkt, Oslo og Trondheim. Disse miljøene representerte også gjerne hver sin fløy i den brytningstida organi-sasjonen opplevde i tida rundt navneskiftet til FMR.

Hvordan gikk det? Åse og jeg slutta ved NTH, men fortsatte som støttemedlemmer, og jeg var revisor sammen med Tor O. Olsen så sent som på midten av 70-tallet. De andre pionerene slutta også etter hvert, men da var nok hele organisasjonen nede i en bølgedal.Vi var aktive i "Framtiden i våre hender", "hoppa av karusellen" og flytta til Rugeldalen for å overta farsgården, og jeg tok det gamle slektsnavnet på gården til etternavn. I 1979 var vi vertskap for "Rusgiftpolitisk forum", en sommerleir der det ikke deltok noen fra Trondheimsmiljøet. Hva skjedde med sakene til laget og lokalene på Moholt? Her oser det av dårlig samvittighet, for vi vet ingenting om lagets videre skjebne.

Hva har vi igjen?

Vi fant hverandre og utvikla felles interesser, fikk mange nye venner, og har senere fått bruke organisasjonserfaringa på andre områder. Bryllupsgavene fra NSUA og nære venner i miljøet er stadig i bruk, og minner oss om utgangspunktet for et langt samliv.

Jon (Skjølsvold) Ryen, 7372 Glåmos

Trondheim

Studentavholdslaget i Trondheim var svært aktivt heilt fra starten i 1969. Samme hausten inviterte dei Studentavholdslaget i Oslo til felles weekend. Dette bildet er tatt utanfor Nidarosdomen. Personane på bildet er fra venstre: Bjørn Austigard?, Erik Valevatn, Aril Kiil, Kari Ness (skjult), Per Bakken, Jon Skjølsvold, Ragnvald Bertheussen, Per Fredheim (foran), Åse Berg, Per Jahn Thøgersen og Rolf Foss.