Den ferske målingen viser at grensehandelen faktisk er i ferd med å stagnere. Av tusen spurte personer fra hele landet opplyser kun 15,3 prosent at de har vært eller skal på julehandel til Sverige. 2,9 prosent har vært eller skal til Danmark, og 1,6 prosent har vært eller skal til både Sverige og Danmark. Totalt sett regner 19,7 prosent av den voksne befolkningen med å julehandle på andre siden av grensen.

- Andelen er merbart lavere enn senere år, og i tråd med vår antagelser. En svekket kronekurs gjør det mindre interessant enn tidligere å handle i for eksempel Sverige. Her er handlekurven nå 13-14 prosent dyrere enn for et år siden, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Sommeren 2002 opplyste 31,1 prosent av de spurte i en liknende meningsmåling at de dro til Sverige for å handle i løpet av sommermånedene. Spesielt oppsiktsvekkende var det da at hele ni prosent av vestlendingene i undersøkelsen tok turen over fjellet for å sikre seg billig fjærkre, tobakk og alkohol. Ifølge Sentio-Norstats siste undersøkelse har ikke en eneste vestlending tenkt seg på julehandel i grensetraktene i år. Ifølge undersøkelsen er det hovedsakelig østlendingene (31 prosent) som fortsatt satser på å svi av julelønna hos søta bror.

Du kan lese mer om dette hos Nationen.

Du kan lese et annet oppslag om redusert grensehandel her.

Grensehandelsutvalget estimenrte tidligere i år omfanget av grensehandelen for alkohol til bare 4 % av det samlede forbruket. Du kan lese en pressemelding fra Grensehandelsutvalget her. Selve rapporten fra Grensehandelsutvalget finner du her.