- Mange hasjrøykere har lullet seg inn i en tanke om at de kan slutte med hasj når som helst. Men så får de en psykisk og fysisk reaksjon som de ikke var forberedt på når de prøver å slutte, sier Benny Klokkervold, daglig leder ved LOS i Kristiansand. LOS er kommunens lavterskeltilbud for ungdom til Fædrelandsvennen..

Kommunen regner med at en av fire av elever i videregående skole har prøvd hasj. Og at i overkant av fem prosent har et så stort forbruk at det påvirker livene deres negativt. Hasjen blir et hinder for både yrke og utdanning.

- De som røyker hasj, opplever ofte at de blir tiltaksløse og at de ikke kommer i gang med de tingene de hadde tenkt, sier Anne Vivestad i Risk (Ressurs i sentrum Kristiansand).

Ideen til hasjavvenningskurset kommer fra vanlige røykeavvenningskurs.

- Jeg fikk ideen da jeg selv gikk på røykeavvenningskurs for tre år siden. Da begynte jeg å tenke på hva som hadde vært viktig for å få meg til å slutte, sier Skadberg.

Men å slutte med hasj vil ifølge Klokervold ofte gi helt andre typer abstinenser.

- Den store forskjellen fra et vanlig røykeavvenningskurs er at de fleste hasjrøykere vil få sterkere reaksjoner. Også psykiske, sier Benny Klokkervold

Det første røykeavvenninningskurset for hasjrøykere ble arrangert i Stavanger  i 2001. Du kan lese mer om det her.

Du kan lese et intervju med en av deltakerne her.

Her finner du en guide for deg som vil slutte med hasj.