Norsk ungdom setter pris på ungdom som ikke drikker alkohol. Det går frem av undersøkelsen "Ung i Norge", basert på svar fra 11.000 norske ungdommer mellom 13 og 19 år.NOVA-forskerne Kåre Heggen og Tormod Øia presenterer undersøkelsen i januar i i boka «Ungdom i endring. Mestring og marginalisering». De konkluderer med at de prektige blir høyt vurdert blant ungdommen. Ungdommenes holdninger faller i stor grad sammen med voksnes holdninger, ifølge Heggen. Ungdommer som røyker hasj er ifølge undersøkelsen lite populære.

Ifølge Dagsavisen vurderer ungdom ulike gruppers popularitet slik:

Mest pop blant guttene:

1. Idrettsungdom.

2. Ungdom som kjemper mot rasisme.

3. Jenter med silikonpupper.

4. Ungdom som jobber hardt for å få gode karakterer.

5. Fotballsupportere.

6. Ungdom som går i fritidsklubb.

7. Ungdom som aldri drikker alkohol.

Minst populære blant guttene:

1. Nynazister.

2. Homofile ungdommer.

3. Ungdom som røyker hasj iblant.

4. Sosser.

5. Taggere.

6. Kvinnesaksjenter.

7. Motorsykkelgjenger.

Mest pop blant jentene:

1. Ungdom som kjemper mot rasisme.

2. Idrettsungdom.

3. Ungdom som jobber hardt for å få gode karakterer.

4. Ungdom som aldri drikker alkohol.

5. Kristne ungdommer.

6. Miljøvernaktivister.

7. Skatere.

Minst populære blant jentene:

1. Nynazister.

2. Jenter med silikonpupper.

3. Våpeninteressert ungdom.

4. Ungdom som røyker hasj iblant.

5. Ungdom som er negative til innvandring.

6. Motorsykkelgjenger.

7. Taggere.

- Ungdomsfyll er mindre trendy blant gutter enn før, bekrefter undervisningssjef Arne Klyve ved Bergensklinikkene til Dagsavisen. Norske gutter tar etter den svenske trenden, der de mest populære guttene drikker lite eller ikke i det hele tatt, ifølge Klyve. Du kan lese om undersøkelsen i Dagsavisen.

Østlandets Blad reiser imidlertid spørsmålstegn ved om undersøkelsen samsvarer med ungdommens reelle praksis. Statens Institutt for rusmiddelforskning, SIRIUS, har gjennom den store ungdomsundersøkelsen fra 1968 til 2005 avdekket at ungdommens alkoholinntak har vært stadig økende, men at det kan være tendenser til stabilitet nå. På slutten av 90-tallet drakk ungdom mellom 15 og 20 år tre liter ren alkohol hvert år mens tilsvarende tall de seneste årene er fem liter alkohol. Til tross for denne formidable økningen, er det å håpe at svarene betyr at det er blitt mer akseptabelt ikke å drikke alkohol. I Sverige er trenden at de mest populære guttene drikker lite alkohol eller ikke drikker i det hele tatt, skriver Østlandets Blad..

Mer om ungdommens drikkevaner kan du lese hos FMR.