Målet er bedre helse, sosial inkludering, økt livsmestring og opplevelse av menneskeverd. Utvalget ledes av Thorvald Stoltenberg, og ble nedsatt i kjølvannet av den opphetede diskusjonen rundt forrige årsskifte om heroinutdeling til opiatavhengige.
Medlemmene
Utvalget ledes av pensjonist Thorvald Stoltenberg. Med seg har han forskniningssjef ved FAFO, Inger Lise Skog Hansen, tidligere biskop Sigurd Osberg, leder av Gatehospitalet, Marit Myklebust, tidl. stortingsrepresentant Carl I. Hagen, tidl. kulturminister, Åslaug Haga, tidl. byrådsleder, Erling Lae, statsadvokat Ellen Katrine Hætta og visepolitimester Roger Andresen.
Bortsett fra Marit Myklebust, som til daglig arbeider med langtkomne stoffavhengige, er utvalget blitt rekruttert utenfor rusgiftfeltet. Hensikten er muligens at de skal se på spørsmålene ”med friske øyne”.
Ønsker å samle kunnskap og innspill
Utvalget har sendt en henvendelse til en rekke organisasjoner og faginstanser, hvor de opplyser at de ønsker synspunkter og råd fra både brukere, pårørende og andre berørte, i tillegg til behandlingsmiljøer, etater, forskningsmiljøer, organisasjoner o.a. Utvalget sier i henvendelsen at de er avhengige av tilgang på best mulig kunnskap, erfaringer og meninger. Deretter har de skissert en del spørsmål som de ønsker svar på.
Spørsmålene det ønskes svar på
Når man nedsetter et utvalg hovedsakelig bestående av personer som ikke har vært inne i feltet tidligere, er det som forventet en del grunnleggende spørsmål som blir stilt, og som vel fag- og organisasjonsfeltet føler vi burde være forbi. Vi behøver ikke å finne opp kruttet på nytt. På den andre siden, er det også stor uenighet innen feltet om både tilnærming og metoder. Derfor kan det kanskje være en god øvelse å besvare følgende, elementære – eller kanskje ikke så elementære spørsmål.
- Hva kjennetegner de mest hjelpetrengende rusavhengige?
- Hva er de viktigste årsakene til at enkelte rusavhengige ikke greier å nyttiggjøre seg de eksisterende hjelpetilbudene?
- Hva er de to største utfordringene knyttet til dagens kommunale tjenestetilbud til rusavhengige?
- En rusavhengig har ofte behov for mange forskjellige tjenester. Hva kan helt konkret gjøres for at rusavhengige skal oppleve et sammenhengende og godt hjelpetilbud?
- Trenger vi primært flere døgnplasser innen rusbehandling eller er et bedre poliklinisk tilbud?
- Bør det åpnes for større bruk av tvang i rusomsorgen?
Andre innspill til utvalget
Utvalget ba om innspill innen 20. november 2009, og er forutsatt å levere sin innstilling innen utgangen av februar 2010. Forbundet Mot Rusgifts innspill til utvalget finner du på de neste sidene.