"Whisky, Cola og McDonald's, nei, nei, nei, vin, ost og snegler, ja, ja, ja", har franske vinbønder ropt i den ene demonstrasjonen etter den andre i vinter. Deres tillitsvalgte har stått frem og fortalt at det er den franske væremåten som er truet, intet mindre.

Men de roper for døve ører: I 1980 drakk hver franskmann i gjennomsnitt 91 liter vin i året, nå er tallet 53 liter. I Storbritannia er vinforbruket tredoblet på samme tid, fra syv til 22 liter. Men britene, som andre ikke-franskmenn, er langt fra trofaste mot de franske vinmerkene.

De drikker like gjerne viner fra Chile eller Australia. De er billigere. Her ligger et annet problem. Franske viner har priset seg ut av markedet. Landet har et rigid klassifiseringssystem for vin, og internt i Frankrike raser en debatt om ikke vinbøndene snart må tilpasse seg den nye tid.

De siste to-tre årene har det vært stor oppmerksomhet rundt fyllekjøring. Hver tredje alvorlige trafikkulykke skyldes alkohol. Men regjeringens kampanje og hyppige kontroller har gitt resultater.

Den obligatoriske lille karaffel med bordvin til lunsj er erstattet med vann.

Vinkonsumet på restaurantene er de siste to årene falt med 20 prosent, og trafikkulykkene med 30 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Du kan lese en artikkel om dette i Aftenposten.