En rapport på 400 sider som analyserer den helsemessige, sosiale og økonomiske innvirkning alkohol har er nettopp publisert av Europakommisjonen. Den legger dermed det vitenskapelige grunnlaget for Kommisjonens første alkoholstrategiske dokument som vil bli lagt fram senere i år.
Rapporten peker på at Europa er den regionen i verden hvor det drikkes mest og den viser at både drikkemengde og drikkemåter i Europa er langt mer ensartet enn en vanligvis tror.
Ifølge rapporten er alkohol ett av de største helseproblemene i Europa. Den står for om lag 60 ulike sykdomstilstander, inkludert ulykker og fylleskader, mentale og atferdsmessige problemer, krefttyper, hjertesykdommer og slag. Alkohol er ansvarlig for 7,4 prosent av all sykdom og tidlig død i EU.
Rapporten viser også at alkohol er en hovedårsak til negative konsekvenser for andre mennesker enn alkoholbrukeren selv. Dette inkluderer ca. 60 000 undervektige nyfødte, opp til 9 millioner barn som lever i familier med alkoholforårsakede problemer, og 10 000 dødsfall som påføres uskyldige, tilfeldig tilstedeværende eller passasjerer som blir utsatte for alkoholpåvirkede sjåfører, i tillegg til 2000 mord som skjer hvert år.
Alkohol koster hvert år Europa anslagsvis 972 milliarder kroner, eller 5050 kroner pr. familie, på grunn av dårlig helse, ulykker og skader, kriminalitet og tapt produktivitet.
I motsetning til hva noen representanter for alkoholindustrien har prøvd å få politikere og helseadministratorer til å tro, viser rapporten at undervisning og offentlige opplysningskampanjer simpelthen ikke er godt nok til alene å kunne redusere alkoholskadene. Tvert imot viser rapporten at man trenger å ha en hard linje mot kjøring i alkoholpåvirket tilstand, og påse at alkohol ikke er for billig og lett å markedsføre.
”Det som virkelig gjør behovet for innsats så påtrengende er at vi vet hva som virker når det gjelder å redusere skadene”, sier dr. Peter Anderson, hovedforfatter av rapporten og internasjonal folkehelseekspert. ”Alt vi trenger nå er viljen til å gjøre noe med det.”
Rapporten kan lastes ned fra Europakommisjonens helseportal.
Du kan lese en pressemelding fra Institute on Alcohol Studies her.
Dekning i BBC-News kan du se her.
Du kan lese et oppslag om saken hos Actis, og i Dagen.
En oversettelse til norsk av nøkkeltall fra rapporten finner du hos Europanytt.
En dokumentasjon av bakgrunnen for rapporten finner du også hos Blå Kors.