Skottene har i århundrer vært stolt av sin whisky. Den bringer da også penger i statskassa, skotsk whisky har status. Men den - og andre drikkevarer - er i ferd med å ta knekken på den skotske folkehelsa.
25 prosent høyere
Antall dødsfall knyttet til alkohol, er dobbelt så høyt i Skottland som i nabolandet England. Konsumet per hode er 25 prosent høyere på den skotske enn den engelske siden av grensen.
- Nærmere 93 prosent av mennene og 87 prosent av kvinnene i alderen 16-74 år svarer i offentlige helse- og alkoholundersøkelser at de drikker alkohol.
- 74 prosent av mennene og 53 prosent av kvinnene drikker alkohol hver uke.
- Selv ungdom mellom 12 og 15 år drikker alkohol ukentlig.
- 44 prosent av mennene og 26 prosent av kvinnene drikker dobbelt av et anbefalt daglige alkoholinntak.
Landet har den høyeste forekomsten av leverskader i det vestlige Europa. Hvert år koster alkoholmisbruk samfunnet 2,25 milliarder pund eller nærmere 20 milliarder kroner.
Rundt 70 prosent av alle legemsskader, er knyttet til alkoholforbruk.
Konservative anslag viser at rundt 65.000 barn lever i familier med alkoholproblemer.
Og pilene for alkoholbruken peker bare oppover - både for menn, kvinner og ungdom. Alle er enige om at noe må gjøres.
Landets landeplage
Leder av det skotske Labour Iain Gray er klar på at Skottland har et kulturelt problem med alkohol – et alvorlig et.
– Alkoholen er suverent det største problemet Skottland står overfor. Det påvirker kriminaliteten, det fører med seg vold – både hjemme og ute på gata - og det har store helsekonsekvenser, sier han til NRK.
I løpet av høsten blir trolig minimumspriser på alkohol vedtatt av det skotske parlamentet. I tillegg ser man blant annet mot Norge i letingen etter andre virkemidler.
– Vi må finne en kombinasjon for å få opp prisene og tilgjengeligheten ned, sier Gray.
Den norske vinmonopolmodellen har vært diskutert. Men så langt tror ikke den skotske politikeren at Skottland tør å gå.
– Det vil være for drastisk å endre tilgjengeligheten på denne måten, det er det nok ikke støtte for. Men vi har allerede redusert åpningstidene for alkoholsalg betydelig.
– Det vil også bli andre restriksjoner rundt hvor og når alkohol skal kunne selges. Jeg tror ikke vi kommer til å følge den norske modellen helt, men jeg tror måten Norge begrenser tilgang på vil prege debatten i Skottland, sier Iain Gray.
Legitimasjon og minimumspris
Flertallet i den forrige nasjonalforsamlingen stemte ned forslaget om å heve aldersgrensen for kjøp av alkohol fra 18 til 21 år, det samme med minimumspriser.
Etter siste valg fikk det regjerende Scottish National Party flertall i parlamentet, og det betyr at ett eller flere av de vrakede forslagene kommer opp på nytt.