Dette sa arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) på en pressekonferanse onsdag da han presenterte regjeringens nye handlingsplan mot rusgiftproblemer for perioden 2006-2008.

- Jeg vil derfor særlig styrke forebygging og tidlig intervenering, rehabilitering og behandling, forskning og internasjonalt samarbeid i den nye handlingsplanen, sa Høybråten.

Han påpekte at mange barn og unge er utsatt for rusgiftproblem i nærmeste familie og at barn av rusgiftavhengige trenger bedre ivaretakelse og bedre tilbud enn de får i dag. Rusgiftpolitikken skal derfor i sterkere grad fokusere på risikoutsatte grupper.

Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (H) sa på pressekonferansen at den aller største utfordringen når det gjelder behandling og rehabilitering er å få til en samordning mellom de tjenestene vi allerede har fordi rusgiftproblemet er sammensatt.

Vi vet at et sekssifret antall barn ukentlig er plaget av foreldrenes rusgiftbruk. Det innvirker på helsesituasjonen til disse barna, og vi må få til en mye bedre samhandling mellom ulike instanser, sa han.

Gabrielsen la til at den nye handlingsplanen peker veldig sterkt på frivillig sektor.- Uansett hva man gjør fra stat og kommune er det et mellomrom, og vi ønsker å stimulere frivillig arbeid gjennom formalisert samarbeid med det offentlige, sa Gabrielsen.

I handlingsplanen blir både statlige helseforetak og den kommunale sosialtjenesten oppfordret til å søke formalisert samarbeid med frivillige organisasjoner om oppfølgingstjenester til rusgiftavhengige.

Gabrielsen pekte også på at 3.000 mennesker nå får legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Det har gitt mange mennesker et verdig liv. Han pekte på at ikke alle disse var blitt rusgiftfrie, men mente man fikk ta til takke med det nest beste når det beste ikke er oppnåelig, sa statsråden.

Du kan se en gjennomgang av handlingsplanen i Aftenposten.

Du kan lese regjeringens egen pressemelding om saken her.

Handlingsplanen kan du lese her.

Regjeringens statusrapport om den rusgiftpolitiske situasjonen sommeren 2005 kan du lese her.