En ny studie fra SIRUS viser at nær 1,5 millioner voksne nordmenn årlig opplever å bli plaget av andres fyll. Det betyr at hver tredje nordmann har en slik opplevelse i løpet av ett år.

Så mange som 550.000 nordmenn opplever å bli plaget aller antastet av fremmede på gaten, mens over 250.000 personer opplever det samme i private selskap.

Det går hardere utover kvinner enn menn: 47.000 kvinner skades i løpet av et år av berusede personer, og 300.000 kvinner opplever å bli redde for fulle folk på gaten.

- I studier over hvilke sosiale og helsemessige skader de som drikker opplever, er unge menn som går mye ut overrepresentert. Men når det gjelder skader og plager som et resultat av andres fyll, er unge kvinner som går mye ut overrepresentert, sier Rossow.

Så langt har forebyggende arbeid vært rettet mest mot de problemer fulle folk påfører seg selv, både helseskader og sosiale skader. Men ettersom den nye undersøkelsen viser at fulle folk påfører de rundt seg en større belastning en antatt, skal Sosial- og helsedirektoratet ta et grep for å vise hvor plagsom andres fyll kan være.

- I løpet av høsten vil vi sette i gang nye kampanjer, blant annet rettet mot problemer uskyldige tredjepersoner rammes av grunnet berusede personer. De blir del av en større satsing med et budsjett på 15 millioner kroner, sier avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, Jens J. Guslund, til Dagsavisen.

Artikler i Rogalands avis og Dagavisen er ikke lenger å finne i deres nettutgaver. (Red. anm. 16.12.2007).