Ølforbruket nådde i fjor 2,98 liter ren alkohol pr. voksen innbygger, eller 46,8 prosent av totalomsetningen. Den norske ølomsetningen har ikke vært høyere siden alkoholstatistikken startet i 1851. Riktignok viser vareliteromsetningen av øl en liten nedgang på 0,9 prosent, men likevel har forbruket målt i alkoholliter økt med 0,02 liter eller 0.7 prosent, hvilket innebærer at gjennomsnittsstyrken på ølkonsumet er økende.

Vinomsetningen nådde i fjor 2,00 liter pr. voksen innbygger, det høyeste tallet siden alkoholstatistikken startet og en økning på 5,3 prosent fra året før. I 2005 utgjorde vin 31,4 prosent av alkoholomsetningen.

 

Brennevinsomsetningen nådde i fjor 1,28 liter pr.voksen innbygger, eller ca. 20,1 prosent av totalomsetningen, og altså langt lavere enn både øl og vin. Men brennevinsomsetningen er stigende og økte med 2,4 prosent i fjor, og vi må helt tilbake til 1989 for å finne høyere omsetningstall. Den gang var brennevinsomsetningen på vei nedover, etter at økende omsetningstall på slutten av 70-tallet og i 1980 hadde fått myndighetene til å øke brennevinsavgiftene. I 2002 gikk Stortinget motsatt vei, og reduserte brennevinsavgiftene med ca. 15 prosent, og med ytterligere 7,4 prosent i 2003. En må anta at dette har satt ny fart i den innenlandske brennevinsomsetningen.

Et ytterligere bidrag til at brennevinsomsetningen har skutt i været nå er sannsynligvis de mange tilfellene av metanolholdig smuglersprit som ble oppdaget høsten 2003, og som nok har ført til en overgang fra ulovlig til lovlig omsatt brennevin. 

Rusbrus, som ble introdusert på Vinmonopolet i 1996, og i dagligvarebutikkene i 2003, hadde en toppomsetning i 2003 med 0,22 liter pr. voksen innbygger, mens omsetningen i fjor var 0,11 liter, det samme som året før, eller 1,7 prosent av den totale alkoholomsetningen. Med en så liten omsetningsandel ville man kanskje mene at rusbrus ikke utgjør noen stor alkoholpolitisk utfordring. Men SIRUS' ungdomsundersøkelse 2005 viser at rusbrus utgjør ca. 20 prosent av alkoholforbruket blant ungdom i aldersgruppen 15-20 år, og  høyest blant jenter med ca. 25 prosent. Dette kan danne grunnlag for at rusbrus blir et selvstendig innslag i den norske alkoholkulturen i årene framover, og vil danne et viktig rekrutteringsgrunnlag for nye, unge alkoholbrukere, spesielt blant jenter.

 

Uregistrert alkoholforbruk er den store ukjente faktoren i det norske alkoholomsetningsbildet, skjønt helt ukjent er det ikke. Det har vært drevet målinger knyttet til dette i mange år, og om man ikke kan si noe hundre prosent sikkert om omfanget, kan man i alle fall si noe om utviklingstrendene. SIRUS har gjennomført målinger, den siste publisert så sent som i september 2005. Her går det fram at uregistrert ølforbruk utgjør 0,69 liter, uregistrert vinforbruk utgjør 0,31 liter og uregistrert brennevin utgjør 0,09 liter, totalt 1,09 liter ,som kommer oppå den innenlandske norske alkoholomsetningen, og danner grunnlag for et innenlandsk alkoholforbruk på ca. 7,3-7,4 liter ren alkohol pr. innbygger 15 år og over. Dette er likevel ett av de laveste alkoholforbruksnivåene i Europa.

Du kan lese en pressemelding fra SSB her.
Du kan lese tabelloversikten for alkoholforbruket pr. voksen innbygger her.
Du kan lese en kommentar fra Actis - rusfeltets samarbeidsorgan her.