- Det er alvorlig at all alkoholrelatert statistikk peker oppover, sa politioverinspektør Jorma Vuori på en pressekonferanse. Ifølge avisen Hufvudstadsbladet har brennevinsforbruket økt med 25 prosent. En halv liter Koskenkorva kostet 120 kroner før 1. mars, i dag er prisen 76 kroner, billigere enn en god flaske vin.
Matti Rimpelä sier til Aftenposten at virkningene av redusert alkoholskatt forsterkes av økende kjøpekraft, blant annet som følge av skattelettelser, hos finner flest.
- Ungdom får mer i lommepenger. I tillegg har øl, som ungdommen drikker, blitt et våpen i dagligvarehandelens priskrig. Samtidig med at ølavgiften ble redusert med 33 prosent, har butikkene senket avansen. Resultatet er at øl nå er opptil 50 prosent billigere enn før 1. mars, påpeker professoren.
Statsminister Matti Vanhanen fra Senterpartiet som regjerer i koalisjon med sosialdemokratene og det borgerlige Svenska Folkpartiet, har gjort det klart at regjeringen ikke vil gjøre endringer i alkoholavgiftene i budsjettet som legges frem i høst.
Senere i år skal det utarbeides en rapport og gjennomføres høringer. - Det er nok av bevis for at avgiftsnivået bør korrigeres, sier Matti Rimpelä. Han anbefaler en økning som i det minste korrigerer for den økede kjøpekraften: - 10 prosent vil være bra.
I Estland, som ble EU-medlem og utløste den finske avgiftssenkningen, har regjeringen kunngjort at brennevinsavgiften skal økes med 15 prosent. Først og fremst av hensyn til folkehelsen, men også fordi man vil redusere prisskillene i forhold til naboer som Sverige og Finland.
Danmark reduserte brennevinsavgiften med 45 prosent i fjor høst for å dempe privatimporten fra Tyskland. Den danske regjering har varslet ytterligere reduksjoner i alkoholavgiftene. Den svenske regjering fikk denne uken lagt på bordet et forslag om 40 prosent reduksjon av avgiften på brennevin.
Forslaget skal motvirke privatimport og styrke Systembolagets posisjon som forhandlingsledd. Allerede i dag omsettes 60 prosent av all alkohol i Sverige utenfor Systembolaget.
Høybråten er på et nordisk sosialpolitisk ministermøte på
Island hvor alkoholpolitikk har vært tema. Han viderefører statsminister Kjell
Magne Bondeviks engasjement for en felles nordisk alkoholfront, selv om dette er
stemplet som naivt.