Den svenske alkoholinnførselsutredningen foreslår å redusere spritavgiften med formidable 40 prosent. Mindre kjent er forslaget om å heve aldersgrensen for skjenking fra 18 til 20 år.

Den svenske utredningen mener det er grunn til å tro at en heving av aldersgrensen for skjenking av alkoholdrikker i seg vil føre til redusert alkoholforbruk hos denne aldersgruppen.

Fremskrittspartiets sosialpolitiske talsmann, John Alvheim, har ingen tro på at en 20-årsgrense vil redusere alkoholforbruket blant unge voksne her hjemme.

Knut T. Reinås, leder i Forbundet Mot Rusgift (FMR), mener at en heving av aldersgrensen for skjenking er et godt forslag som bør diskuteres også her hjemme.

- Hvis man er så uheldig at man ikke klarer å holde igjen avgiftsnivået og denne skansen brister, må både regjeringen og andre se seg om etter andre instrumenter for å holde noe av alkoholflommen tilbake. Da er aldersgrenser og for så vidt åpningstider og skjenketider noe man bør se på. En felles aldersgrense på 20 år vil kunne kompensere noe, sier Reinås til ANB.

Han ser imidlertid at innføring av en 20-årsgrense på skjenkesteder ikke vil være uproblematisk.

- Siden myndighetsalderen i dag er 18 år, kan dette bli problematisk. Men, vi har allerede forskjellige aldersgrenser for salg av vin og øl og sprit i dag, så dette burde kunne tas opp til vurdering, mener Reinås som understreker at forskning har vist at øl og vin ikke er mindre farlig enn sprit.

I KrF legger man enn så lenge mer vekt på å hindre at alkoholavgiftene slankes, enn at aldersgrensen for alkoholservering på skjenkesteder heves.

- Ideen er selvfølgelig interessant, men dette er ikke noe nytt. Aldersgrenser er noe vi diskuterer fra tid til annen og er en del av en løpende debatt, sier Kristelig Folkepartis Ingebrigt S. Sørfonn i Finanskomiteen til ANB. Han understreker uansett partiets standpunkt om å tviholde på dagens avgiftsnivå.

Du kan lese mer om dette i Østlandsposten.