– Det er greit å nyte alkohol i parken hvis man klarer å oppføre seg. Det er også viktig hvordan folk rundt deg reagerer på det, sier Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon til Aften.
På spørsmål om det er riktig å gi signal om at politiet tåler drikking i parkene, svarer han: – Det kommer an på hvordan man ser på det. Oslo får stadig flere uteserveringer. Det er et tankekors at det er tillatt å drikke ute når man sitter på en stol utenfor en uteservering, men ikke når man sitter på gresset i parken.
- Stølen glemmer at på uteserveringer er det en bevillingshaver som har ansvaret, både for at folk ikke blir overskjenket, at mindreårige ikke får skjenket alkohol, og det er ikke tillatt å ha med seg medbragt. I en park er det ingen ansvarlige, det folk drikker har de med seg selv, og det kan for noen bli ganske mye, og fyll og støy innskrenker andres frihet i det offentlge rom. Og det kan ikke være slik at andre brukere av parken skal bli nødt til å klage før politiet gjør noe. Loven skal gjelde for alle.
– Vi pleier å holde oss unna områder i parken der det drikkes mest, sier en av de intervjuede i Aftens reportasje. - Hvilket understreker mitt poeng, sier Reinås. - Vi bør ikke glemme at alkoholloven er kommet til på bakgrunn av behovet for å skjerme vanlige mennesker mot offentlig fyll. Hvis det blir lov å drikke to pils i parken, er det heller ingen som kan hindre dem som har med seg og drikker ti pils. Barn og unge, som er storbrukere av parkene våre, trenger alkoholfrie soner, ikke en normalisering av alkoholbruk ved alle samværsformer.
Reinås undrer seg også over at en stasjonssjef kan gå ut og hevde at politiet ikke vil håndheve norsk lov. Hvilke andre lover er det politiet ikke vil håndheve, spør Reinås.
Du kan lese Aftens reportasje om saken hos Aftenposten.