Opioider påvirker spesifikke reseptorer i sentralnervesystemet, noe som gir en smertestillende og beroligende effekt. Imidlertid er de også sterkt avhengighetsskapende, og overdo-ser kan føre til pustestans og død.

Noen brukere veksler mellom røyking og injisering, avhengig av tilgjengelighet, økonomi og preferanser. Injisering gir en kraftigere rus, men medfører også en betydelig økt risiko for infeksjoner og overdoser.

BRUKSMÅTER OG RISIKO

Heroin kan inntas ved røyking, sniffing eller injisering. I Norge har injisering historisk vært den vanligste bruksmåten, men røyking blir anbefalt som et mindre helseskadelig alternativ. Røyking reduserer risikoen for infeksjoner og skader knyttet til sprøytebruk, men gir ofte en mildere rusopplevelse. Mange brukere opplever derfor at det er vanskelig å gå over fra injisering til røyking. 

Noen brukere veksler mellom røyking og injisering, avhengig av tilgjengelighet, økonomi og preferanser. Injisering gir en kraftigere rus, men med- fører også en betydelig økt risiko for infeksjoner og overdoser. 

 

EFFEKTER PÅ KROPPEN

Heroin gir en rask og intens rus som ofte beskrives som en følelse av varme og velvære. Samtidig har stoffet kraftig dempende effekter som sløvhet, redusert konsentrasjon og i noen tilfeller hallusinasjoner. kort sikt kan brukere oppleve bivirkninger som kvalme, forstoppelse og kløe. Ved høyere doser kan stoffet hemme pustefunksjonene og føre til dødelige overdoser. Risikoen for overdose øker spesielt etter pauser i bruken, da toleransen reduseres raskt.

NALOKSON OG SKADEBEGRENSNING

Nalokson, en motgift som reverserer effekten av opioider, er blitt et viktig verktøy i kampen mot overdoser. I Norge er Nalokson tilgjengelig som nesespray og injeksjon, og distribueres blant annet til brukere og helsepersonell.

Likevel er Nalokson ikke en løsning for alle overdoser. Når brukeren er alene, har ingen mulighet til å administrere motgiften, og overdosen kan bli dødelig. Dette understreker behovet for bredere tiltak, inkludert forebygging i eldre grupper av smertepasienter.

AVHENGIGHET OG TOLERANSE

Heroin er svært avhengighetsskapende. Regelmessig bruk fører raskt til økt toleranse, noe som betyr at brukeren trenger større doser for å oppnå samme effekt. Fysisk avhengighet utvikles raskt, og abstinenssymptomer som smerter, svetting, kvalme og angst kan være svært intense.

Et plutselig opphør av heroinbruk, for eksempel ved fengsling eller sykehusinnleggelse, kan redusere toleransen dramatisk. Hvis brukeren deretter inntar en dose tilsvarende tidligere nivåer, er risikoen for overdose og død betydelig økt.

Heroin gir en rask og intens rus som ofte beskrives som en følelse av varme og velvære. Samtidig har stoffet kraftig dempende effekter som sløvhet, redusert konsentrasjon og i noen tilfeller hallusinasjoner.

DØDELIGHET OG BRUKSUTVIKLING

Antallet heroinrelaterte dødsfall i Norge er fortsatt høyt, selv om bruken av heroin har avtatt i enkelte grupper. Samtidig har dødeligheten knyttet til andre opioider, som fentanyl og oksykodon, økt kraftig. Mange av disse dødsfallene skjer blant smertepasienter som enten bruker forskrevne opioider eller illegale varianter.

Heroin er ikke lenger det dominerende opioidet i alle miljøer, men det forblir en sentral årsak til overdosedødsfall.

BEHANDLING OG REHABILITERING

I Norge er legemiddelassistert rehabilitering (LAR) en hjørnestein i behandlingen av opioidavhengig-het. Programmet tilbyr substitusjonsmedikamenter som metadon og buprenorfin, som reduserer av-hengighet og stabiliserer brukernes livssituasjon. Nye medikamenter i LAR-programmet har gitt flere behandlingsalternativer, og dette kan være en medvirkende årsak til at forsøkene med heroinassistert behandling har fått mindre oppslutning enn forventet. Likevel opplever mange at LAR alene ikke er tilstrekkelig, og behovet for bredere rehabiliteringstilbud er fortsatt stort.

KONKLUSJON 

Heroin representerer en vedvarende helseutfordring i Norge, både på grunn av stoffets skadepotensial og de komplekse sosiale og helsemessige faktorene knyttet til bruk.

Tiltak som Nalokson og LAR har bidratt til å redusere dødeligheten og forbedre livskvaliteten for mange, men det er fortsatt store utfordringer, særlig knyttet til overdoser mens man er alene, og spredningen av andre opioider. Med en kombinasjon av forebygging, behandling og forskning er det mulig å redusere skadevirkningene av heroin og støtte dem som er berørt, på veien mot et bedre og tryggere liv.

 

Denne artikkelen er en oppsummering av podcastepisoden BENZODIAZEPINER med Jørgen Barmness.

 Du finner FMRs podcaster her.