Det er intet vitenskapelig bevis for at å drikke vin eller noen annen alkoholholdig drikk kan erstatte disse effektive, godt kjente tiltakene, skriver tidsskriftet Circulation, Journal of the American Heart Association i januar 2001.

Topp-medisinske autoriteter anbefaler nå amerikanske helsepersonell å tone ned den populære men udokumenterte antakelsen at det å drikke rødvin kan bidra til å forebygge hjertesykdommer.

En vitenskapelig medarbeider anbefaler i januarnummeret av tidsskriftet Circulation, Journal of the American Heart Association leger å legge vekt på hjertebeskyttende tiltak som kanskje er mindre appellerende enn å nippe til et daglig glass eller to med rødvin, men som er godt dokumentert ved vitenskapelig forskning.

"Vi ønsker å gjøre det klart at det er andre risikoreduserende valgmuligheter som er godt dokumenterte og fri fra de potensielle farene knyttet til alkoholforbruk", sier Ira J. Goldberg, M.D., medlem av organisasjonens ernæringskomite og professor i medisin ved Columbiauniversitetet i New York.

"Vår anbefaling i denne rådgivende artikkelen er rettet primært mot medlemmer av helseprofesjonene", sier Goldberg. "Vårt råd: Hvis du ønsker å minske din egen risiko for hjertesykdom, snakk med legen din om senkning av kolesterol og blodtrykk, om å kontrollere vekta, få nok mosjon og ha et sunt kosthold. Det er intet vitenskapelig bevis for at å drikke vin eller noen annen alkoholholdig drikk kan erstatte disse effektive, godt kjente tiltakene."

Teorien om at det å drikke vin - spesielt rødvin - bidrar til å motvirke de skadelige effektene av mettet fett i kostholdet og høyt kolesterol er kommet som en følge av befolkningsundersøkelser som viser lavere forekomst av hjertesykdom til tross for fettholdig kosthold i noen deler av Europa, hvor vin blir konsumert jevnlig. Dette såkalte "Franske paradokset" har skapt stor interesse i USA.

Men hypotesen trenger videre forskning, sier Goldberg. "Bruksmønsteret for alkoholdrikker kan være en markør for andre livsstilsfaktorer som har sammenheng med risiko for hjertesykdommer. Noen kostholdsfaktorer, slik som å spise frisk frukt, grønnsaker og fisk, og redusert bruk av melkeprodukter varierer mellom amerikanske og europeiske befolkninger og henger sammen med redusert risiko for hjertesykdommer." Artikkelen noterer at mer enn 60 studier har vist at moderat alkoholforbruk kan øke nivået av høy tetthets lipoprotein (kolesterol) (HDL). En eller to alkoholenheter pr. dag kan øke HDL med omtrent 12 prosent i gjennomsnitt. " Denne økningen er jevngod med den man kan se ved treningsprogrammer og medisinering", sier Goldberg. "Niacin-terapi er til og med effektiv når det gjelder å heve HDL-nvået med 20 prosent."

En annen teori tilskriver de antatt positive virkningene av rødvin til antioksidanter. Men det finnes fremdeles ikke noe bevis for at det å konsumere antioksidanter virkelig reduserer risikoen for hjerte og karsykdommer., sier Goldberg. Faktisk har en del nye studier mislykkes når det gjelder å underbygge noen beskyttende egenskaper ved antioksidantene, slik som vitamin E.

"Dessuten, de samme antikosidantene som blir funnet i rødvin kan også finnes i ugjæret druesaft, og uten farene knyttet til alkohol", sier han. Frisk frukt og grønnsaker skulle også ha en tilsvarende antioksidant virkning som rødvin.

De antatte fordelene av alkoholforbruk må veies mot de skadelige effektene, skriver det rådgivende teamet. Studier viser for eksempel at å drikke mer enn en eller to drinker pr. dag kan heve blodtrykket hos noen. Andre skadelige effekter av langvarig alkoholforbruk er føtalt alkoholsyndrom, kardiomyopati (hjertesykdom), slag, uregelmessig hjerterytme og plutselig død.

"Alkohol er et avhengighetsskapende stoff med mange ulemper", sier Goldberg. "Til og med moderat drikking kan skade noen personer".

Uten et storstilt forskningsprogram som fokuserer spesifikt på vinkonsum og dets forbindelse med risiko for hjertesykdom, anbefaler The American Heart Association enkeltpersoner å snakke med sin lege om fordeler og ulemper ved å drikke alkoholholdige drikker.

Hassela Nordic Network

Du finner artikkelen her

Wine and Your Heart: A Science Advisory for Healthcare Professionals From the Nutrition Committee, Council on Epidemiology and Prevention, and Council on Cardiovascular Nursing of the American Heart Association Ira J. Goldberg, Lori Mosca, Mariann R. Piano, and Edward A. Fisher Circulation 2001 103: 472 - 475.

Her finner du en omtale i VG.

Flere artikler om alkohol og hjerte på FMRs temaside "Alkohol og helse".